La Rovirassa
Avinyó

XVI-XVII
    Està en un estat molt ruïnós
    Ajuntament d'Avinyó Pl. Major, 11 08279 - Avinyó
    Marc Cucurella Pinilla

Casa enrunada de la que avui dia en queden pocs vestigis. Destaquen els murs perimetrals, molt malmesos, i algun tram d'escala de l'antiga casa o les dependències externes a aquesta com pallisses, corts, etc.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.