El Tomàs
Avinyó

450 m al sud del polígon d'El Ponsic

XVI-XVII
    Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Edifici de planta quadrangular, del que es conserven gran part dels murs perimetrals i alguns murs interns. En destaquem sobretot la pervivència d'una estança feta amb volta. Tot el conjunt utilitza els carreus irregulars de pedra, lligats amb morter com a base constructiva.

Hi ha excés de vegetació tan a fóra com a dins de l'estructura.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.