La Rovira Sant Quirze Safaja

Solella de la Rovira. Sud-est de Bertí

XIII-XIX
Enderrocat i cobert de vegetació
Núria Cabañas

La Rovira és un mas d'origen medieval i consolidat en època moderna. Es troba situat als Cingles de Bertí, al límit amb el nucli de Montmany del Figaró. És un mas de planta rectangular de planta baixa i primer pis amb les obertures emmarcades amb maons. El parament dels murs és de pedra irregular i maons lligat amb argamassa i conserva part de l'arrebossat originals en els murs interiors de la primera planta. En destaca l'era, situada uns metres al nord del mas, amb l'antic enrajolat de tova quadra. L'interior està tot cobert de vegetació.

Una part de la finca pertany al Figaró i l'altra a Sant Quirze Safaja. Emplaçament: des de Bigues i Riells direcció al cementiri. Un cop passat seguir fins el primer a l'esq, el següent a la dreta. La rotonda recta. A Puiggraciós a la dreta i passada la torre de telegrafia òptica a l'esq.

Segons els fogatges de 1553 s'anomena a Guillem Rovira pertanyent a la parròquia de Sant Pere de Bertí. Aquest s'ha de diferenciar de Jaume Rovira, que també apareix en el llistat dels fogatges de 1553 però que en aquest cas pertany a la parròquia de Sant Quirze.

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.