La Rovira
Olost

Sector sud-est del terme municipal
    A 1900 metres de la carretera BV-4405, punt quilomètric 0'050.

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

Es tracta d'una masia de dimensions molt grans formada per un volum central de dimensions imponents amb diversos cossos adossats i un volum ampliat a l'oest. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, amb carreus treballats delimitant les cantonades, i coronat amb una teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. El volum principal consta de planta baixa, primer pis i golfes, amb una alçada per planta molt important i conté un petit cos que sobresurt enlaire del centre de la teulada a mode de llanterna.
    La façana principal, orientada al sud, té una distribució simètrica vertebrada a través d'un eix vertical central. A nivell de planta baixa destaca el gran portal d'arc rebaixat emmarcat amb una motllura que ressegueix tot el portal a mode de guardapols formant diverses angles de 90º a la meitat superior. A la clau de l'arc del portal sobresurt un motiu geomètric a dins del qual hi ha inscrit l'anagrama IHS i la data de 1770. A cada costat del portal hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada. A nivell de primer pis destaca la gran finestra central emmarcada, com el portal principal, amb una motllura que ressegueix tot el finestral formant diversos angles de 90º. A cada costat hi ha una finestra emmarcada amb pedra motllurada, com la central, també amb ampit motllurat. També a nivell de primer pis s'observa un rellotge de sol a la dreta del finestral central, que conté la inscripció: "Declina 10 Gs y 32 Mis. M. Comalrena y Pou. 1770". A nivell de golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra motllurada al centre i dues emmarcades amb pedra bisellada als laterals, totes tres amb ampit motllurat. A la dreta del volum principal hi ha adossat un petit cos que conté un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó a la planta baixa i una eixida oberta al primer pis, sustentada amb pilars de maó. A l'esquerra del volum principal hi ha adossat un altre volum, de dimensions mitjanes respecte al volum principal. A nivell de planta baixa conté quatre grans obertures d'arc de mig punt emmarcades amb pedra treballada, actualment parcialment tapiades, i el primer pis queda obert de banda a banda a mode d'eixida, i sustentat per robustos pilars d'obra vista.
    La façana est conté dos cossos adossats. En el de l'esquerra s'observen dues finestres emmarcades amb maó al nivell inferior i una eixida al nivell superior, sustentada amb pilars de maó. El cos de la dreta, d'un sol nivell, conté únicament un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i brancals de pedra treballada. Pròpiament a la façana s'observen a nivell de primer pis quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, i a nivell de golfes quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada i dues amb monòlits de pedra treballada.
    La façana nord està dominada per un cos adossat de volum cúbic, que forma una terrassa a nivell de primer pis, des d'on s'accedeix a la cisterna. Pròpiament a la façana s'observa, a nivell de planta baixa, un petit portal d'arc rebaixat, una finestra apaïsada emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha únicament dues obertures emmarcades amb pedra bisellada que donen accés a la terrassa. A les golfes també hi ha dues obertures, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat.
    La façana oest conté dos volums adossats, el que s'estén a l'oest de la façana principal i un de menor alçada, format per dues grans obertures d'arc rebaixat, la de l'esquerra de majors dimensions, emmarcades amb obra vista. El volum de la dreta conté dues finestres emmarcades amb pedra bisellada al nivell superior dels dos que formen aquest volum. Pròpiament a la façana s'observen dues obertures apaïsades emmarcades amb monòlits de pedra bisellada a la planta baixa, cinc finestres al primer pis, tres de les quals emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, i tres finestres a les golfes, emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat.

La Rovira està situada en un punt elevat a l'est del nucli urbà d'Olost, a mig camí entre les masies de Campa (a l'est), la Riera (al sud) i Comalrena (al nord).
    La masia queda ubicada en una zona de feixes limitades amb murs de pedra seca i conserva, en una zona enclotada al nord de la masia, l'antiga horta, també delimitada amb murs de pedra seca.

Rovira es troba documentada l'any 1039. En un document del 22 de novembre de 1406 apareix la Rovira dins el llistat de caps de cases súbdits del monestir de Lluçà. Pagava censos al segle XV a la batllia de Pecanins del monestir de Lluçà i a la batllia de Comalrena de la Seu vigatana. Torna aparèixer en els fogatges de 1497 i 1553 formant part de la parròquia d'Olost.

IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.
    IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.
    Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Olost. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, juliol de 1982.