La Rovira
Avinyó

Sta. Eugènia de Relat
    350 m al nord de Sant Marçal de Relat

si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Conjunt de tres edificis, el volum principal és una masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 1000 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a la façana principal i posterior. Té una torre adossada de planta baixa, dos pisos i golfes, amb l'acabat de pedra vista i amb la coberta de quatre vessants. La façana principal d'ús actual no és l'original. S'observen intervencions de diferents èpoques, les darreres fetes en obra nova. La masia té l'acabat exterior de pedra vista amb restes d'arremolinat, la porta és amb llinda de pedra amb la inscripció "1700" i en té una altra d'adovellada a la façana de gregal. Les obertures són emmarcades amb pedra carejada. Té dos edificis complementaris destinats a coberts i corts. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

La masia és esmentada al Fogatge del 1553, ja que diu que Pere Rovira està al Mas del Pray, en aquell moment com a propietat del Monestir de Ripoll, tot i que al segle XVIII passaria a la seu episcopal de Vic. L'edifici originaria ha estat molt reformat al llarg dels anys.

- IGLESIAS; Josep (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.