Mas Vilanova
Avinyó

Sta. Eugènia de Relat
    1150 m a l'oest de La Xeuxè

Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 650 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a la façana principal i posterior. L'acabat exterior és arremolinat, la porta és adovellada i les obertures són emmarcades amb pedra carejada. S'observen ampliacions realitzades en diferents èpoques, al primer pis trobem una inscripció "1676" i en una llinda d'una finestra de la façana principal una altra "Joseph Euras i Vilanova 1678". És de destacar les pintures murals que es conserven a la sala. Té tines i bótes. Té diferents volums que s'utilitzen com a coberts, corrals i pallisses i a més té era i baluard. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

En el fogatge de 1553 ja ens apareix la família de Vilanova, donant el mas del mateix nom: el Vilanova. Ara bé, al llarg de la història hi ha hagut constància que han existit tres masos Vilanova cohetanis: el Vilanova Jussana, el Sobirana i el Mitjana. Actualment no queda cap refernt estructural que recordi aquests edificis i només s'ha conservat el Vilanova Mitjana, gràcies a la reforma del segle XVII que donà estabilitat a l'edifici.

- IGLESIAS; Josep (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.