La Rodonella
Cercs

Al peu de la C-16. Entre Sant Jordi i la Tèrmica de Cercs.

diversos propietaris
    Sara Simon Vilardaga

El nucli de la Rodonella està conformat per una estructura de petits carres, en sentit nord-sud, i dos o tres que els creuen verticalment i que en faciliten la comunicació. Es tracta d'un enclavament de nova creació, per bé que no el més modern del municipi, que és Sant Jordi. Les cases de la Rodonella es van anar construint a tocar de la casa vella de la Rodonella. En general són cases de tipus familiar, la majoria són d'estructura entre mitgeres, encara que també n'hi ha d'exemptes. La majoria dels edificis són de planta baixa i un o dos pisos, però també n'hi ha algunes de tres plantes pis; cal dir que els darrers anys també s'ha construït algun altres models d'habitatge. En conjunt són bastits amb materials contemporanis, parets de totxana o de totxo ceràmic, amb façanes arrebossades i moltes pintades; la majoria amb obertures simples i cobertes, generalment a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana de carrer. A uns metres al nord de la casa vella, presidint una mica de placeta, hi ha l'església, és un edifici de planta irregular, construït amb blocs de formigó, elements metàl·lics, i de la qual en destaca la coberta a quatre aigües suportada per una estructura metàl·lica que facilita disposar d'un espai obert i diàfan a l'interior. Anteriorment, a aquesta església, la Rodonella va tenir una altra petita església de molt pocs anys de vida; estava situada aproximadament davant de l'actual, però a l'altre cantó de la C-16. De fet, van ser les obres de la carretera que van determinar la seva desaparició.

La casa més antiga de la Rodonella és la masia anomenada casa vella de la Rodonella, aquesta sembla que podria ser obra del segle XVIII o XIX. La construcció de la majoria de les cases i per tant, la configuració de la trama urbana que significava la creació del nucli o barriada de la Rodonella, es van anar construint a l'entorn dels anys 50 i també 60 del segle XX.

SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Berga: Zenobita edicions.