La Roca del Feliu
Prats de Lluçanès

Sector oest del terme municipal
    A 300 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 19'900

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Jordi Compte i Marta Homs

La Roca del Feliu és una masia situada a l'anomenat Raval de Prats, a l'oest del nucli urbà de Prats de Lluçanès, en un pla travessat per la carretera BV-4401. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal i diverses estructures adossades, totes amb murs de càrrega de maçoneria de pedra, arrebossats i pintats de color terrós, tot i que en algunes parts el color s'ha perdut. L'arrebossat provoca que no es vegi si l'edifici compta amb cantonades diferenciades, o emmarcaments amb pedra a les obertures, tot i que és innegable que originalment l'edifici en tenia. L'edifici, de planta baixa, primer pis i golfes, té la teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada al sud, té un pati just al davant delimitat per diverses estructures d'ús agropecuari, al que s'accedeix a través d'un portal lateral orientat a l'est. Al primer pis s'observa una finestra a cada extrem amb dos balcons al centre; a les golfes hi ha una galeria al centre, alineada amb el carener, formada per dos obertures d'arc rebaixat, amb una finestra de petites dimensions a cada costat. La façana est presenta a la planta baixa una finestra de petites dimensions i tres petits i estrets contraforts de maó; al primer pis s'hi observen dues finestres, entre les quals hi ha un balcó. La façana nord té a l'extrem esquerre de la planta baixa, una gran obertura d'arc de mig punt, i a l'extrem dret una finestra. Al primer pis hi ha cinc finestres, dues de les quals de petites dimensions, i dues finestres més a les golfes. La façana oest presenta únicament quatre finestres, tres al primer pis i una a les golfes. L'edifici queda envoltat, especialment al sud, per diverses estructures d'ús agropecuari, totes arrebossades i pintades del mateix color que l'edifici principal.

Tot i que probablement es conserva l'estructura original, s'ha modificat obertures i l'aspecte original dels murs de càrrega.

La Roca del Feliu no es troba documentada fins 1873, en un padró de l'ajuntament. Sembla probable que pugui tenir uns orígens anteriors, com passa en la majoria de cases que conformen el Raval de Prats.

Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Prats de Lluçanès, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat l'agost de 2006. Padró de 1873. Arxiu municipal de Prats de Lluçanès.