El Marçal
Prats de Lluçanès

Sector nord-est del terme municipal
    A 1000 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 2'400

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Jordi Compte i Marta Homs

El Marçal està situat al nord-est del terme municipal de Prats de Lluçanès, en una petita vall orientada cap a l'est i delimitada pel serrat dels Garrics i el serrat del Timot. Es tracta d'una masia de grans dimensions formada per un volum rectangular de planta baixa, primer pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra, arrebossada en alguns panys, i presenten cantonades diferenciades amb carreus treballats, alguna de les quals ha quedat integrada al mur denotant ampliacions. La façana principal, orientada al sud, presenta a la part dreta un portal d'arc de mig punt emmarcat amb dovelles de grans dimensions, alguna de les quals és moderna. Just a sobre hi ha una finestra de grans dimensions emmarcada amb pedra i ampit motllurats. A la seva dreta, i també al primer pis, hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat. A les golfes s'hi obren dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra bisellada i ampits de pedra. De la part esquerra de la façana en sobresurt una estructura de pedra que forma un porxo a nivell de primer pis i golfes, i unes corts a nivell de planta baixa. Aquesta part inferior està formada per dos grans arcs rebaixats, que s'han tapiat quedant integrats al mur, i que contenen diverses obertures a l'interior, alguna de els quals està emmarcada amb pedra treballada. La part superior d'aquesta estructura presenta la teulada a una vessant sustentada per un pilar modern i dos pilars de pedra, de base i capitell quadrat i de fust octogonal, i queda delimitat per una barana de pedra. A l'interior del porxo s'observen diverses obertures, algunes de les quals emmarcades amb pedra bisellada. La façana est, bastida sobre roca natural, presenta a nivell de planta baixa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada a mode d'espitllera i una finestra emmarcada amb pedra treballada. Al primer pis hi ha, d'esquerra a dreta, una finestra emmarcada amb pedra treballada, actualment tapiada, una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, i una finestra reformada. A les golfes hi ha una única finestra, ubicada a l'extrem dret, i emmarcada amb monòlits de pedra treballada. La façana nord, on s'observa una ampliació per una cantonada diferenciada que ha quedat integrada al mur, presenta a nivell de planta baixa una porta i dues petites finestres reformades. Al primer pis, d'esquerra a dreta, presenta una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat; un arc de mig punt amb carreus de grans dimensions a l'interior denotant l'antiga cuina; una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat i una decoració geomètrica a la llinda; una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada; i una finestra de nova obertura. A les golfes hi ha tres finestres de petites dimensions, la de l'esquerra emmarcada amb pedra treballada, la central reformada i la de la dreta emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, però actualment tapiada. La façana oest presenta un pis menys a causa del fort desnivell i només conté dues obertures; un portal emmarcat amb pedra bisellada que dóna accés al porxo, i una porta amb llinda de fusta a nivell de golfes, a la que s'accedeix a través d'unes escales de maó. L'edifici principal queda envoltat per diverses estructures que tanquen una lliça davant la façana principal. Aquesta lliça queda delimitada a l'oest per un mur de pedra, a l'altre cantó del qual hi ha l'era enrajolada; al sud per la pallissa de pedra i la porta de la lliça, de la que només se'n conserven els brancals; i a l'est per unes quadres modernes, darrera les quals hi ha una estructura de pedra i tàpia de dos pisos amb teulada de doble vessant, i diverses estructures d'ús agropecuari construïdes principalment amb pedra i reformades amb maó. Al costat d'aquestes estructures hi ha la capella del Marçal (descrita en una fitxa individual).

S'està rehabilitant.

El Marçal apareix documentat l'any 1068 en una donació que un particular fa al monestir de Ripoll de "l'església de Sant Marçal i el seu alou", formant part de la jurisdicció del castell de Lluçà (MASRAMON:1990). També es troba documentada en el fogatge de 1553, dins la parròquia de Sant Vicenç de Prats, de la vegueria de Manresa. En el títol de Vila de Prats de Lluçanès de 1681 hi apareix el Marçal com una de les nou cases de camp comptabilitzades. L'edificació actual data, probablement, d'època moderna.

IGLÉSIES, J., El fogatge de 1553. Estudi i transcripció, Dalmau, 1981. MASRAMON, R., El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1990. Títol de lleial vila. 1681. Arxiu municipal de Prats de Lluçanès.