La Ribera
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Coaner
    Ctra. C-1410, al km. 16,2 camí direcció sud cap a fàbrica Jover i seguir 600 m travessant el riu.

Catàleg de masies (núm. 152)
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural construïda pels volts de 1908 en substitució de la masia de la Ribera Vella. Es tracta d'una construcció de dimensions mitjanes aixecada a pocs metres de la casa originària. És de planta rectangular i consta de planta baixa més golfes. La façana davantera, encarada a ponent, té un singular perfil mixtilini a la part superior. L'entrada es fa per una petita terrassa davantera amb escala central. Els murs són arrebossats i pintats de blanc. La resta de la casa no presenta altres elements destacats. Per la façana de migdia té una renglera de finestres que originàriament eren rematades amb arcs i tancades amb persianes. Per la façana nord les finestres són més escasses. A la dècada de 1950 la casa es va allargar per la part posterior, on s'adequà una segona entrada amb escales laterals i una petita terrasseta.

En el paratge conegut com la Ribera hi havia dos masos antics situats molt a prop d'un de l'altre: la Ribera i la Riera. Els dos són d'origen medieval, tot i que la Ribera seria el més antic. La família Ribera en devien ser propietaris ja des d'època medieval. Així, haurien adoptat el nom del paratge on hi ha la casa, que encara és conegut com la Ribera. Els Ribera haurien estat al capdavant del mas de manera continuada fins a l'actualitat, i encara en són propietaris. Al llarg dels anys van haver-hi diversos enllaços matrimonials entre els Ribera i els Riera, tot i que sempre es van mantenir com dues famílies separades. Això ha condicionat una repartició certament complexa de les terres de l'entorn entre els dos masos. Del mas Ribera ja en tenim notícies documentals a principis del segle XIV. A principis del segle XVII el propietari era Macià Ribera, i tenia sota el seu domini els capmasos (masos rònecs) de Fontanet, Taltaull, Cultró i Ringles, tots deshabitats (COMAS, 2010). L'any 1553 el propietari era Narcís Ribera. En un capbreu de 1791 consta que el propietari, Josep Ribera, que tenia també els masos Crossa i altres de deshabitats: Fontanet, Cusó, Solà, Cultró, Garbillons i Ringles (COMAS, 2014). La masia de la Ribera vella, que conserva en el seu nucli vestigis constructius d'aparença molt antiga, es va anar engrandint en diferents fases. Entorn dels segles XV-XVI es devia construir el celler, sustentat per un seguit d'arcs apuntats. Segons la inscripció d'una llinda, l'any 1788 es va construir el cos adossat que, originàriament, acollia la capella de la casa. Segons tradició oral, en un moment donat la capella fou substituïda per un molí d'oli arran d'un acord fet amb el mossèn, que a canvi va rebre la peça de terra coneguda com l'hort del Rector. La primera planta de la casa era on vivien els propietaris, mentre que les golfes eren habitades per diferents famílies de mossos. Entorn de 1908 Joan Ribera, besavi de l'actual propietari, va construir un tros més amunt la casa nova. Segons sembla, l'antiga es trobava en condicions difícils de rehabilitar. Hi van passar a residir els propietaris, mentre que la casa vella va continuar habitada de manera més o menys fixa per famílies de mossos fins la dècada de 1960. Pel que fa a la casa nova, coneguda actualment com la Ribera, a la dècada de 1950 s'hi van fer obres per allargar-la per la part del darrere. En l'actualitat continua sent residència de la família Ribera.

COMAS ARS, Bernat (2010, 2014). "Retalls de Coaner (part 1, part 5)", web Amics de Coaner (http://www.amicsdecoaner.org)