La Riba
Vilafranca del Penedès

Per la carretera de la Múnia B-212, agafar el camí dels Monjos a l'esquerra.

II-V dC
    notícies antigues.
    Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
    Jordi Montlló Bolart

Les notícies més antigues que fan referència directa al jaciment són de finals dels anys 40 i parlen només de l'existència de mosaics policroms que evidencien la possibilitat d'un assentament romà important.
    En un catàleg de la Iª Exposició d'Art del Penedès de l'any 1927 es parla d'uns materials cedits per la vídua de Batlle sense que es nombri el lloc de procedència de mosaics, cornises i fragments de columna (tot del S.III).
    El fet de que Pere Giró citi els materials procedents dels terrenys de la Riba i la coincidència del nom del propietari d'aquests terrenys amb el cognom Batlle fa que es pensi que part o tot aquell material provenia d'aquí.
    L'any 1952 en Pere Giró és informat de l'aparició de materials arqueològics romans en els terrenys de la Riba. Fragments d'àmfores, dolies, tègules, ossos humans, totxos que podrien ser d'un forn i un mosaic rústic monocrom.

Troballes antigues, algunes sense context.

ESTRADA, Josep (1969). Vias y poblamiento romanos en el territorio del Àrea Metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comision de Urbanismo B65, pàg. 68.
    FABRE, G.; MAYER, M. i RODÀ, I. (1984). "Alt Penedès", dins Inscripcions Romaines de Catalogne. I Barcelone. Paris, pp.45-52
    GIRÓ ROMEU, Pere. (1947). "Los vestigios ibero-romanos de Sta. Margarita y Monjos" Acción Católica, Vilafranca. Suplemento de las hojas parroquiales. Any VII, núm. 24, 14 de juny de 1947, pàg. 189.
    GORGES, J.G.(1979). Les villes hispano-romaines. Inventaire et problematique archeologique. París. Publication du Centre Pierre París. Núm. 4.