La Ramada Encantada
Perafita

Sector nord-est del terme municipal
    A tocar de la carretera BV-4131, punt quilomètric 1'400.

Jordi Compte i Marta Homs

La Ramada Encantada està situada al límit nord del terme municipal de Perafita i a tocar dels de Lluçà i Sant Agustí del Lluçanès, just sota la carretera BV-4341, en un punt elevat seguint la carena del serrat de les Cabrasses.
    Es tracta d'una esplanada rocosa de grans dimensions visible des de múltiples punts dels municipis veïns. L'esplanada, que pràcticament no conté cap tipus de vegetació, ocupa una superfície aproximada d'unes 2'5 hectàrees amb una llargada que supera els 300 metres de llarg i els 75 d'ample, seguint una direcció i una orientació sud-oest, que d'altra banda és la mateixa que segueixen la majoria de formacions rocoses de la zona.
    Al llarg de la gran esplanada hi ha diverses formacions rocoses peculiars, que han donat origen a la llegenda que explica el nom del lloc. Es tracta de trams on la roca mare queda quadriculada per talls perpendiculars que delimiten roques que sobresurten cap enlaire amb formes arrodonides degut a l'erosió. Algunes d'aquestes roques han arribat a desprendre's de la resta a causa de la constant erosió de la zona, totalment exposada a vents i pluges.