Font de la Parada
Perafita

Sector oest del terme municipal
    A 1375 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'700.

L'abundant vegetació no permet l'accés al brollador.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Parada està situada a tocar del rec de Bassès, també conegut com la Torrentera, al sud de les granges de can Carbó i al nord-est de Bassès.
    S'accedeix a la font a través de la pista forestal que comunica els nuclis urbans de Perafita i la Blava, a Sant Martí d'Albars. Seguint aquesta pista, i en un punt intermig entre la masia de Bassès i les granges de can Carbó, s'ha de deixar la pista i baixar fins al rec. Un cop al rec s'ha de remuntar uns metres vorejant el camp fins arribar a la font, situada en una raconada a l'extrem del camp i al límit d'una zona boscosa.
    La font queda ubicada en una raconada que forma el rec i que queda envoltada per petites balmes al sud i a l'est, formant un petit gorg sota la font. Just a l'inici de la raconada, sota tres grans plataners, hi ha una caseta d'obra. El brollador de la font queda ubicat sota la balma que tanca la raconada per l'est, tot i que actualment és inaccessible per la frondosa vegetació que hi ha crescut.