La Quebeca
Mura

Zona Puig de la Balma
    A la carena de la Quebeca, sobre la casa del Puig de la Balma.

XVII-XIX
    Es troba en ruïnes i la vegetació cobreix l'interior.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Ruïnes d'una construcció de planta recantangular i dues crugies que distribueixen l'interior. Es troba en un lloc en què el terreny forma un desnivell. Estava cobert amb teulada a doble vessant que està esfondrada en l'interior i que era feta amb bigues de fusta i teula àrab. Únicament es mantenen drets els murs perimetrals de pedra amb restes d'arrebossat de calç amb els forats de les finestres sense llindes. En la façana principal hi ha l'accés format per un portal sense llinda, i al costat una finestra que forma una graella de dues files amb vuit obertures estretes rectangulars fetes amb maó. A l'interior es conserven fragments de l'antic paviment de rajoles ceràmiques quadrades. La vegetació envaeix les restes. Al seu entorn hi ha murs d'antigues feixes de conreu i es troba al costat d'una torre de la línia d'alta tensió.

Per arribar cal agafar un camí que surt a l'esquerra de la carretera de Mura a Rocafort a uns 2 Km. de Mura i seguir en direcció al Farell. Està al costat d'una torre d'alta tensió en la carena de La Quebeca, sobre el Puig de la Balma.

Sembla que originàriament aquest edifici podia ser un petit mas i que posteriorment es va convertir en corral i pallissa utilitzat pel mas Puig de la Balma. El material utilitzat en la construcció es faria molt probablement en la teuleria del Puig de la Balma. El lloc és documentat l'any 1652, quan el propietari del Puig de la Balma va comprar una terra a un tal Quebeca, probablement en aquest lloc es va construir el mas que portaria el nom de la zona que encara es manté.

BALLBÈ, M.: Aportació històrica de Mura. Les cases de pagès. Mura. 1997. FERRANDO I ROIG, A. (1993). El mas Puig de la Balma. Mura. Col·lecció Cavall Bernat, 23. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.