La Prada
Puig-reig

Eclecticisme
    XV-XIX
    BCIL 58
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Masia composta per diferents construccions, la principal amb planta baixa i dos plantes superiors, una sota la coberta que és a dues aigües i amb teula àrab i el carener paral·lel a la façana principal orientada a migdia. El cos principal és de planta més o menys rectangular, amb un cos sortint a la façana nord que forma angle recte i juntament amb les construccions pròpies d'una masia -coberts, corts, magatzems- tanca l'era de la casa, feta amb lloses. La construcció és feta a base de murs de maçoneria de pedra carejada i cantoneres de carreus, i les obertures, de distribució molt irregular, son resoltes amb llindes, brancals i escopidors de pedra, tot i que les més modernes- com per exemple la tribuna- es resolen amb obra vista i amb formigó.

La família Prat- d'aquí probablement el nom actual de la masia La Prada- es remunta al segle XV. Era una de les masies situada al peu del castell de Puig-reig, fora els murs del recinte fortificat, que conreava les terres i vinyes del sector de migdia compreses entre les cingles i la riera del Medançol o de la Sala. Al segle XVII vapbrevaven als Hospitalers una casa ins el clos del castell, prop de la muralla i de la torre que antigament havia fet de presó.
    A finals del s. XX una part de les terres, les més properes al riu Llobregat i la riera del Merdançol, foren venudes a l'industrial Josep Pons i Enrich que el 1875 inicià la construció de la Colònia Pons que, al mateix temps feu creixier el nucli de Puig-reig en aquets sector i també a la zona de l'Estació ja que els amos de la Prada van vendre terres per a la Companyia ferroviària, més de 4000 m2 pel preu de 500 pessetes l'any 1883. Molt especialment entre 1950 i 1980 es formà el barri deles Abelles, amb la parcel·lació dels terrenys e la finca de la Prada, Al principis del XX el matrimoni entre la pubilla Prat provocà un canvi de cognom, de Prat a Berenguer.

GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
    SERRA, R.(1986). "Els arxius de les masies del Berguedà", a La Història i els joves historiadors catalans. Ponències i comunicacions de les Primeres Jornades de Joves historiadors catalans, celebrades al Centre Cívic de les Cotxeres de Sans els dies 4-6 d'octubre de 1984, Barcelona: Edicions de la Magrana i Institut Municipal d'Història de l'Ajuntament de Barcelona, p.123-132.
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b. 54