Cal Calot
Puig-reig

Passeig de la Via 6, 08692 Puig-reig
    Cal Calot

Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Masia d'estructura clàssica, ampliada en diferents etapes, que consta de planta rectangular coberta a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. La casa s'alça sobre un bancal de pedra i té planta baixa i sota coberta. Amb les construccions veïnes, coberts, magatzems i antigues dependències agropecuàries forma una era tancada i pavimentada.

El 1782 els amos de la casa ja portaven el cognom d'Escaler; procedien de la masia de Ca l'Escaler de Merola probablement fruit del casament d'un hereu amb la pubilla de la casa. Fins el s. XVIII eren pagesos i es dedicaven al conrreu de cereals i sobreto de vinya.

GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
    SERRA, R.(1986). "Els arxius de les masies del Berguedà", a La Història i els joves historiadors catalans. Ponències i comunicacions de les Primeres Jornades de Joves historiadors catalans, celebrades al Centre Cívic de les Cotxeres de Sans els dies 4-6 d'octubre de 1984, Barcelona: Edicions de la Magrana i Institut Municipal d'Història de l'Ajuntament de Barcelona, p.123-132.