La Pineda
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Pla de la Pineda. Al nord del nucli urbà.
    Emplaçament
    Crta. d'Igualada a Sta Coloma de Queralt, després del km 4 el primer trencant a la dreta
    434

    Coordenades:

    41.57924
    1.53445
    377829
    4604099
    Número de fitxa
    08226 - 325
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 6188
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000807300CG70D0001EZ
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    La Pineda és una masia aïllada d'origen medieval i reformada i consolidada en època moderna i contemporània. Es tracta d'un edifici de tres plantes amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. L'edifici està construït amb un volum principal i diversos annexes amb tres portes d'accés, una a migdia, una a llevant i una altra a ponent. Tota la finca està tancada per un baluard de pedra amb portal d'accés a la banda de llevant i a ponent. La façana de llevant, a l'alçada del primer pis hi ha un balcó-porxada amb cinc obertures en arc de mig punt i a cada lateral s'hi obren diverses finestres, dues amb sortida a un balcó amb volada amb les cantonades arrodonides i una barana de ferro forjat. A la part superior en destaquen les arcs cecs d'estil neoromànic del segle XIX. A la banda esquerra de la façana s'hi adossa una porta que dona accés a un jardí. La part superior es troba decorada amb elements vegetals i amb l'any 1890 i les inicials A G (Albert Gavarró). La part superior està decorada amb un element amb motius geomètrics de ferro amb les inicials R G. La façana de migdia hi ha una portal d'accés emmarcat per dos pilars i una finestra de planta rectangular a cada lateral amb reixes de ferro i tres finestres a l'alçada del primer pis emmarcades per un marc coronat amb un motiu vegetal. La part superior de la façana presenta decoració amb motius d'arcs cecs d'estil neoromànic. Davant d'aquesta façana hi ha una zona ajardinada. A la banda esquerra de la façana s'hi adossa la capella dedicada a Sant Ramón juntament amb una església sota l'advocació del Sagrat Cor de Jesús. Per la façana de ponent, la masia té quatres finestres, petites i simètriques. L'interior de la masia està dividida en dues parts: en una part hi viuen els masovers i en una altra els propietaris. Els murs estan arrebossats i pintats de tonalitat ocre i presenten diversos elements decoratius de l'última reforma efectuada a finals del segle XIX.
    Adossat a l'edifici hi ha quatre cossos annexes amb petites finestres amb llinda de fusta amb funcions agrícoles.

    Descripció extreta exclusivament de Esborrany del Catàleg de masies.

    Segons estudis realitzats, la Pineda correspon a l'antiga Domus Quadres i documentada al segle XI. Els Quadres és una família procedent d'Osona que arriba a Tous en el període de repoblament. A la dècada de 1740 el mas passa a la família Gavarró d'Igualada i la gran part de les reformes i modificacions és dugueren a terme a finals del segle XIX per Albert Gavarró.

    AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
    AAVV. (2003): Tous, mil anys d'història. Publicaions de l'Abadia de Montserrat 1981.Editorial Claret, Sau.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya
    NAVARRO, F. (2012). Pla d'ordenació urbanística municipal de Sant Martí de Tous (POUM). Catàleg de béns a protegir. Ajuntament de Sant Martí de Tous.
    Informació cedida per d'Elisa Vidal