La Pineda
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de la Pineda. Al nord del nucli urbà.
  Emplaçament
  Crta. d'Igualada a Sta Coloma de Queralt, després del km 4 el primer trencant a la dreta
  434

  Coordenades:

  41.57924
  1.53445
  377829
  4604099
  Número de fitxa
  08226 - 325
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL. Catàleg bens a protegir POUM 2012
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 6188
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000807300CG70D0001EZ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  La Pineda és una masia aïllada d'origen medieval i reformada i consolidada en època moderna i contemporània. Es tracta d'un edifici de tres plantes amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. L'edifici està construït amb un volum principal i diversos annexes amb tres portes d'accés, una a migdia, una a llevant i una altra a ponent. Tota la finca està tancada per un baluard de pedra amb portal d'accés a la banda de llevant i a ponent. La façana de llevant, a l'alçada del primer pis hi ha un balcó-porxada amb cinc obertures en arc de mig punt i a cada lateral s'hi obren diverses finestres, dues amb sortida a un balcó amb volada amb les cantonades arrodonides i una barana de ferro forjat. A la part superior en destaquen les arcs cecs d'estil neoromànic del segle XIX. A la banda esquerra de la façana s'hi adossa una porta que dona accés a un jardí. La part superior es troba decorada amb elements vegetals i amb l'any 1890 i les inicials A G (Albert Gavarró). La part superior està decorada amb un element amb motius geomètrics de ferro amb les inicials R G. La façana de migdia hi ha una portal d'accés emmarcat per dos pilars i una finestra de planta rectangular a cada lateral amb reixes de ferro i tres finestres a l'alçada del primer pis emmarcades per un marc coronat amb un motiu vegetal. La part superior de la façana presenta decoració amb motius d'arcs cecs d'estil neoromànic. Davant d'aquesta façana hi ha una zona ajardinada. A la banda esquerra de la façana s'hi adossa la capella dedicada a Sant Ramón juntament amb una església sota l'advocació del Sagrat Cor de Jesús. Per la façana de ponent, la masia té quatres finestres, petites i simètriques. L'interior de la masia està dividida en dues parts: en una part hi viuen els masovers i en una altra els propietaris. Els murs estan arrebossats i pintats de tonalitat ocre i presenten diversos elements decoratius de l'última reforma efectuada a finals del segle XIX.
  Adossat a l'edifici hi ha quatre cossos annexes amb petites finestres amb llinda de fusta amb funcions agrícoles.

  Descripció extreta exclusivament de Esborrany del Catàleg de masies.

  Segons estudis realitzats, la Pineda correspon a l'antiga Domus Quadres i documentada al segle XI. Els Quadres és una família procedent d'Osona que arriba a Tous en el període de repoblament. A la dècada de 1740 el mas passa a la família Gavarró d'Igualada i la gran part de les reformes i modificacions és dugueren a terme a finals del segle XIX per Albert Gavarró.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
  AAVV. (2003): Tous, mil anys d'història. Publicaions de l'Abadia de Montserrat 1981.Editorial Claret, Sau.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya
  NAVARRO, F. (2012). Pla d'ordenació urbanística municipal de Sant Martí de Tous (POUM). Catàleg de béns a protegir. Ajuntament de Sant Martí de Tous.
  Informació cedida per d'Elisa Vidal