Cal Peretó
Sant Martí de Tous

Coll Vic. A l'sud-est del nucli urbà.
    Camí de l'ermita de Sentfores, passat el trencant de l'ermita continuar recta fins la primera casa.

Núria Cabañas

Cal Peretó és una masia aïllada ubicada al disseminat de Sentfores. És un edifici d'origen modern amb diverses remodelacions en època contemporània, l'última efectuada l'any 1972. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal envoltat per un espai enjardinat i boscos tancat per una balla metàl·lica. Al patí s'hi accedeix a traves d'una gran porta metàl·lica i cal seguir fins arribar a una segona porta que tanca un pati enllosat situat davant la façana principal. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis. El frontis té la porta d'accés i dues finestres a la planta baixa, dues finestres i un balcó amb barana de ferro al primer pis i tres finestres a l'alçada del segon pis. Adossat a la banda dreta de la façana principal hi ha un annex on antigament hi havia el cub de vi. Actualment, aquest espai és zona de magatzem i alberga també la cisterna d'aigua. Al cantó sud, hi ha un annex de pedra que antigament eren les porquerisses i el galliner. Davant una piscina. La façana posterior hi ha diverses obertures amb llinda de fusta.

També es coneix com la Caseta cremada i Barbaroig i anteriorment l'Hostal dels Pastors.
    Informació extreta exclusivament de Esborrany del Catàleg de masies