La Pedrera
La Palma de Cervelló

Encreuament de l'Av. Catalunya i del camí de les Roquetes
    a l'entrada del camí de les Roquetes

Ajuntament de la Palma de Cervelló
    Xavier Esteve Gràcia

l'escultura anomenada "La pedrera", va ser creada per voluntaris de la Palma. Està construït amb un bloc de pedra calcària local combinant els talls fets amb màquina i el repicat manual, deixant alhora en part el seu aspecte original. Mesura, aproximadament, 120 cm d'amplada màxima i 235 cm d'alçada total.
    l'obra consta de cinc blocs de pedra, col·locats l'un sobre l'altre, ordenats de dalt a baix de més petit a més gran i separats entre sí per una ànima conformada per dues barnilles metàl·liques que suporten l'estructura creant un espai buit entre bloc i bloc. Aquestes barnilles confereixen a l'obra un aspecte de rotació espiral dels blocs.
    Dels cinc blocs, el que fa de base és el de majors dimensions (uns 80 cm d'alçada per 120 cm d'amplada) i compta amb inscripcions a la part davantera i de darrera. A la part frontal, sobre una superfície rebaixada per crear un pla inclinat, hi ha la inscripció “Vila de la pedra”, creada mitjançant la tècnica del baix relleu. A la part posterior, també sobre un pla inclinat i amb la mateixa tècnica que la descrita anteriorment hi ha inscrit el nom del municipi “LA PALMA DE CERVELLÓ” i, sota sobre un pla vertical creat artificialment a la roca hi ha inscrit mitjançant un baix relleu amb l'any de la seva creació (2008). Encara sota d'aquest, a mode de firma, hi ha les lletres “πKPdra” gravades a la roca.
    Els quatre blocs restants semblen formar part d'un únic bloc que ha estat subdividit en quatre fragments. A la part frontal del monument, canals rebaixats a la roca, mecànicament i de diferents amplades, recorren aquests quatre blocs de dalt a baix. A les altres tres cares s'hi ha practicat un únic rebaix per cara bé sigui formant un canal horitzontal bé o formant un quadrat.

En la IV edició de la Fira del Mineral i de la Pedra celebrada a la Palma l'any 2008 i amb l'ajuda de tots els palmarencs i palmarenques que hi van voler participar, es va donar forma a un monument de pedra anomenat 'La pedrera'.
    A mitjan setembre de 2010, aquest monòlit es va instal·lar a l'entrada del camí de les Roquetes com a símbol perenne de la relació de la Palma amb el món dels minerals i de la pedra. Una connexió entre el passat i el present que converteixen a la Palma en Vila de la pedra.

AAVV (2011) 'La Veu'. Butlletí d'informació municipal, 31 (febrer 2011): 4. La Palma de Cervelló: Ajuntament de la Palma de Cervelló.