Les cingleres de Pallejà
La Palma de Cervelló

Espais de protecció preventiva
    Varis propietaris
    Xavier Esteve Gràcia

Les cingleres de Pallejà són un espai situat a cavall dels termes municipals de la Palma de Cervelló i Pallejà. Consisteix en un llarg penya-segat d'una alçada que ronda els 50-70 metres d'alçada i que limita pel nord tot el terme municipal de la Palma. Orientat a migdia, és visible des de bona part del terme municipal, fet que li confereix un indubtable valor paisatgístic. A més, des de punt de vista natural, també és un espai molt interessant, tant des del punt de vista de la flora com de la fauna.
    Per la seva inaccessibilitat, les cingleres de Pallejà representen un bon refugi per a fauna i fins i tot per a espècies vegetals típiques de zones rocoses. l'ocell més representatiu d'aquest hàbitat és la merla blava (Monticola solitarius). Igualment és un espai ideal per la nidificació del duc (Bubo bubo). En diversos hiverns s'han citat aligots sobrevolant les cingleres sobre Can Ponçgem. d'altra banda, com a rapinyaire més habitual, hi ha el xoriguer (Falco tinnunculus), que fins i tot havia nidificat a la zona. Finalment cal destacar la presència del picot verd (Picus viridis) degut a la proximitat d'un petit bosc cremat.
    Entre els rèptils cal citar el llangardaix ocel·lat (Lacerta lepida), les sargantanes i les dues espècies de dragons (Tarentola mauritanica i Hemidactylus turcicus) així com espècies indeterminades de serps. També s'han trobat dos exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), de procedència desconeguda.
    Pel que fa a les espècies vegetals, cal mencionar la presència d'una espècie protegida: el margalló (Chamaerops humilis).

AAVV (2010): Pla territorial metropolità de Barcelona. Generalitat de Catalunya. Departament de Política territorial i obres públiques.
    SAURÍ, J.M.; LARRIBA, A. (dir.) (2001): Diagnosi dels espais naturals de la Palma de Cervelló (Baix Llobregat). Barcelona: Diputació de Barcelona. Inèdit. p. 14-15.