La Palanca
Cercs

Al sud del terme municipal, a la zona de Pedret, molt a prop del nucli de Berga.

Bo
    El conjunt ha estat restaurat íntegrament respectant la morfologia i tipologia original de la masia.
    BCIL, núm. 994-I, de 13/04/2005
    si. IPA 30699
    002204300DG07D0001GO
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'una masia d'època moderna integrada per un conjunt d'edificacions annexes entre sí. S'acompanya d'un pati interior situat a l'est, que clou el recinte mitjançant un mur de pedra. L'edificació principal, de grans dimensions, té una planta de tall rectangular. L'habitatge, que s'aixeca sobre PB+2, aprofita un desnivell per assentar-se i presenta diferents alçades. La coberta, de teula àrab, cau a dos vessants amb un carenat, orientat nord-sud, perpendicular a la façana d'accés (oest). Els murs de tancament mostren una fase d'ampliació vers el sud. Destaca un cos que sobresurt del parament lateral nord, a nivell de primera planta; aquest, cobreix a un vesant en direcció nord a partir de teula àrab. Al volum principal se li adhereix un altre cos a migdia. De planta quadrangular, s'aixeca sobre PB+1 i cobreix a un únic vesant que cau vers l'est. Del seu parament de ponent sobresurt un porxo que cobreix a un vessant vers l'oest, i que es recolza sobre dos pilars de pedra. En darrer terme, un petit cobert s'annexa al sud d'aquest segon edifici. En quant als materials, es tracta d'un conjunt construït en base a murs de pedres irregulars de mida mitjana rejuntats amb morter orgànic. A les cantonades es disposen carreus desbastats de mida més aviat gran, fet que atribueix consistència i reforça l'estructura. Aquests carreus més grans també es troben en mig dels murs de façana nord i sud, defineixen un angle que indica on acabava l'edificació original prèvia a l'ampliació esmentada. Els paraments de l'est i del nord es troben a pedra vista mentre la resta es troben arrebossats amb morter. En quant a les múltiples obertures, són de tipus senzill, de tall rectangular o bé quadrangular i acaben amb llinda de fusta. Aquestes es reparteixen al voltant dels edificis de manera irregular (exceptuant la façana est on la disposició del conjunt de finestres és simètrica i endreçada). Cal destacar la porta d'accés, a ponent, amb grans carreus treballats en llinda i brancals; també a la façana est una finestra amb llinda, muntants i ampit de carreus ben tallats i polits. Fer esment al balcó que sobresurt de la paret est, a l'alçada de la primera planta, amb barana de ferro i amb un teulat que el cobreix i que cau a un vesant en direcció est. Finalment, fer esment d'un petit cobert que sobresurt del mur que clou el recinte, en la seva part nord.

Per accedir a la masia, des de Berga s'ha d'agafar la carretera de Sant Quirze de Pedret i a l'alçada de 1,7Km, just després de l'abocador, trencar per la bifurcació que surt a l'esquerra i que hi porta directament.
    La masia està catalogada com a BCIL núm. 994-I, per Acord de Ple del Consell Comarcal del Berguedà, de 13/04/2005; recentment ha estat proposada la seva descatalogació.

La volumetria de la casa permet distingir diverses fases constructives corresponents a diferents períodes. Sembla que l'aspecte que ens ha arribat avui en dia, correspon bàsicament a unes cronologies d'entre els segles XVII i XVIII, amb reformes i ampliacions posteriors. De tota manera la masia podria conservar restes més antigues ja que consta referenciada documentalment des del període medieval; en el fogatge de 13 d'octubre de 1553, en la parròquia i terme de Berga, en l'apartat corresponent a "Los de Fora Vila" hi consta Joan de la Palancha (IGLESIES: 1979, 458).
    A nivell documentalment, també podem fer referència a la cita de la masia en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. Nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de la Baells hi ha anotada la masia Palanca i en la qual hi consta Joan Comellas.

IGLESIAS, Josep (1979): El Fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives Casajuana, Barcelona.
    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU. 22. Ajuntament de Cercs
    TORRES, C.A.(1905): Itinerari per les Valls Altes del Llobregat. Berguedà. Barcelona.