La masia
Navàs

    Bages
    Sector nord-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Catelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet (nord). 200 m abans d'arribar-hi, camí NW que passa prop de la Soleia uns 1.300 m
    601

    Coordenades:

    41.89968
    1.74787
    396138
    4639396
    Número de fitxa
    08141 - 286
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Masia pràcticament arrasada. Tines envaïdes per la vegetació.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 18.
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08140A011000170000IH
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Antiga masia actualment en ruïnes i molt arrasada. Els elements més interessants són dues tines que es troben pocs metres al nord de la casa, una al costat de l’altra. Estan situades sobre unes roques que formen una petita cinglera, i inicialment devien ser tines excavades a la pedra, més tard revestides amb els típics cairons. Per la part alta ambdues tines conserven  construccions de pedra, de planta circular, que els donaven aixopluc. Les tines són cilíndriques i, a la part baixa de la roca, conserven les boixes per on desguassaven. Sota la roca d’una de les tines es conserven els encaixos d’una antiga premsa.

    Pel que fa al cos residencial de la masia, tan sols se’n conserva part d’un mur al costat d’un gran munt d’enderrocs.

    Segons informació oral proporcionada per Joan Garriga Casanova (de cal Tiet), la masia tenia un túnel d’escapament que tenia sortida uns vuit o deu metres al nord-est de la tina situada més al nord. Ell encara l’havia vist fa uns anys i era força gran.

    No coneixem notícies antigues d’aquesta casa i, per l’estat de les restes constructives, és difícil aventurar-ne una datació. L’existència de les tines excavades a la roca, de tradició medieval, fa pensar que aquest lloc pot haver estat ocupat i explotat des d’antic, però la construcció de “la masia” pot ser més tardana. Darrerament, el propietari era el mateix que el de cal Simon de Valldeperes. Cap a mitjans de segle XX la casa encara estava habitada per masovers.