La Joncosa
Jorba

Parcialment excavat
    Correspon a la fitxa AA7 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    11949 Inventari del patrimoni arqueològic
    Cristina Belmonte - iPAT Serveis Culturals

La localització del jaciment està vinculada als treballs de les obres de construcció de la variant de la carreta N-II (Tram Santa Maria del Camí - Igualada).

Una prospecció prèvia va permetre localitzar la presència de ceràmica ibèrica en superfície i les restes d’un possible mur. Això va desencadenar en una intervenció arqueològica d'urgència i amb l'excavació es va documentar un mas de cronologia ibèrica.  La presència de ceràmica ibèrica comuna i d’importació, va permetre datar l'estructura  vers el segle II aCL

Enrich Hoja, Jordi La conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’inici de l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’igualada. Igualada. 2014.

Bosch de Dòria, M (1998-1999) “Memòria  de les actuacions arqueològiques a la variant de la N-II: Tram Santa maria del Camí – Igualada”. Numero memòria 3019. Servei d’Arqueologia. Departament de Cultura.