La Garrigota
Santa Maria d'Oló

Al sector sud-est del terme municipal
    Des de la Casa Nova de Sau camí direcció sud i després nord i est uns 1.500 m aproximadament

En ruïnes
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, avui en ruïnes, emplaçada en un planell que s'aixeca sobre la riera de Malrubí. Se'n conserven els murs fins a l'alçada pràcticament de la coberta, en un entorn molt envaït per la vegetació. Consta d'un cos residencial de planta més o menys quadrada, i devia tenir planta baixa més un pis. La façana principal, on hi havia el portal, devia ser la de migdia, mirant cap a la vall, però és precisament la part que es troba més esfondrada. Els murs són fets amb pedra més o menys escairada, i gairebé no s'hi observen obertures. L'única finestra visible és emmarcada amb maons. La construcció sembla feta en una sola fase constructiva i no ha patit modificacions modernes. Al costat de ponent es conserven restes de coberts

Aquesta casa no està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló.
    Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

No coneixem notícies antigues d'aquesta casa, que no apareix en els fogatges antics i que, per la seva tipologia constructiva, podria correspondre al segle XVIII o al XIX. Devia ser una casa mal coneguda i amb una condició marginal, perquè no consta ni en un mapa molt exhaustiu del 1920 fet per l'Instituto Geográfico Estadístico, ni tampoc en un llistat de cases rurals del municipi de 1930. En canvi, sabem que el 1936, en plena guerra civil, aquesta casa igual que altres masos del municipi, va ser confiscada per l'Ajuntament. El 1989 la Garrigota ja es trobava en ruïnes.

FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 110, 165.