La Fou
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Saltant de la Fou. Al sud del nucli urbà.
    Emplaçament
    Agafar el camí de l'Aubareda i passada la Torre seguir el camí fins el tercer trencall a la dreta
    461

    Coordenades:

    41.54372
    1.52761
    377191
    4600165
    Número de fitxa
    08226 - 147
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Neolític
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 7694
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08226A007001080000AB
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Jaciment descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, el 28 de juliol del 1970. Els descobridors d'aquesta estació arqueològica van recollir superficialment uns fragments de ceràmica i sílex. Els materials apareixen entre dues roques i a sota, a pocs metres, d'una coveta. Amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica 1985 es pogué identificar el jaciment però no s'aprecià cap tipus
    d'estructura. La ceràmica és feta a mà, amb desgreixant calcari en alguns fragments i micaci en els altres. Fragments pertanyents a grans vasos, alguns sense decoració i d'altres amb motius de crestes sobre ceràmica raspallada. Són línies paral·leles horitzontals i verticals que presenten una engalba de pasta que recobreix el motiu de les crestes. Aquesta tècnica de la cresta pertany al Neolític Antic Evolucionat postcardial català. També hi ha alguns
    pocs esquerdills i quatre ascles de sílex de diferents tonalitats. Sembla, doncs, que es tracta d'un lloc d'habitació, sense estructures que, pels seus materials podria pertànyer al Neolític Antic Evolucionat postcardial (4000-3500 aC). Al 1991, durant la revisió de la Carta els arqueòlegs no varen poder observar cap resta de construcció, ni de material degut a la densa vegetació de la zona. En la petita coveta que hi ha per sobre de les roques,es varen constatar diversos forats efectuats per incontrolats, però en les terres extretes no s'observà cap resta material.

    El material es troba dipositat al Museu Comarcal de l'Anoia / Núms. de referència: M-14
    Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.121-122 ) i IPAC

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.