La Font Nova Sant Salvador de Guardiola

Bages
Raval del Parrot de la Riera
Carretera vella d'Igualada (C-37 z) al km. 85.
305

Coordenades:

41.67582
1.75854
396664
4614528
08098-191
Patrimoni immoble
Edifici
Popular
Modern
Contemporani
XVIII-XX
Bo
Legal
Catàleg de masies (núm. 033)
Fàcil
Residencial
Privada
08097A006000070000EG
Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès situada prop de la Font Nova, que ha conservat parcialment la tipologia constructiva tradicional. Consta d'un cos residencial de planta rectangular, amb coberta a dues vessants, al qual s'hi han adossat dependències al costat de llevant i d'altres, ja més modernes, a ponent. Consta de planta baixa, que és ocupada per l'habitatge i, al costat sud, també un nivell semisoterrani, que antigament eren les corts i que conserven el sostre de volta. Es tracta d'una construcció feta amb murs de pedra, que no són visibles a la façana principal, que es troba encara al sud i ha estat totalment reformada, de manera que no conserva elements antics. Aquesta façana té al davant un pati encimentat que dóna a la carretera. Adossat al nord de la casa hi ha un cobert amb parets de totxo. Sota el cobert hi trobem un antic dipòsit d'aigua que s'alimenta de la capa freàtica amb sostre de volta de canó feta de totxo. A l'altre costat del camí hi ha un cobert independent força gran però de construcció molt recent.

Uns 70 m a l'oest té una interessant bassa per regar els horts.

Antigament aquesta casa era anomenada can Xinou (encara consta així en un mapa de l'any 1818). Estava situada al peu del camí ral de Manresa a Igualada, que discorria per la part posterior de la casa i continuava en direcció al Molí, l'Hostal, etc. Segons sembla, en els estables de la casa es donava servei als passavolants i cavallerisses que transitaven pel camí ral de d'Igualada, que passava per davant de la casa.

Diputació de Barcelona; BERRYSAR, S.L. (2010). Pla especial de catalogació de masies i cases rural en sòl no urbanitzable. Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola (núm. 033).