La Festa de Corpus

Sense data
    Laia Massansalvador Soler

Per la festivitat de Corpus, a Sitges se celebra una processó que passa per carrers guarnits amb catifes fetes de flors. Tot el procés de creació de les catifes forma part de la festa en sí, que agrupa a tots els veïns en una tasca comuna. La Festa de Corpus comença dies abans amb els preparatius per fer les catifes. Per aconseguir una bona quantitat d'olorosa flor de sant Joan, base de la catifa, els veïns, en colles, solien organitzar sortides al camp, que s'aprofitaven per fer esmorzars comunitaris a la muntanya. La Diada de Corpus començava amb una missa solemne al matí. A al tarda sortia el seguici, anunciat per un gran repic de campanes, que obrien el pas als gegants al so de les gralles. Els escolans duien els gonfanons i els nens agrupats en diferents entitats desfilaven amb el vestit de la comunió. Els seguien les banderes de les associacions i els gremis. La part fonamental de la processó era el tàlem, que aixoplugava al Santíssim. El rector de tant en tant feia una parada i s'acostava als altars que alguns veïns havien improvisat als portals de les seves cases, amb imatges religioses, ciris i flors. L'últim del seguici era la banda de música.El disseny de la catifa ha estat escollit en consens i guardat amb un cert secretisme fins al moment de la seva execució. Es desfullen clavells, flors de gerani, flors de Sant Joan i fan petits trossos de branquillons de xiprer i d'heura. També s'hi pot veure ginesta, encara que no és tan utilitzada per la poca durada de la flor. Trobem catifes curtes i llargues, segons que siguin individuals, realitzades davant d'una casa, o per unió de diversos veïns per fer-ne una de molt llarga, que a vegades pot agafar un carrer sencer.

La Festa de Corpus fou declarada Festa d'Interès Turístic Nacional, pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç Espanyol. Dins del concurs de catifes de flors s'estableixen uns premis en diferents categories, les catifes premiades reben un plafó ceràmic que recorda l'efemèride. Sitges comparteix aquesta tradició amb d'altres poblacions de la comarca.

En l'any 1967 es constatarà una certa davallada en la participació de la Festa, i serà Foment del Turisme qui prengui la iniciativa per recuperar la Festa despullant-la de molts del motius religiosos. Des de llavors esdevindrà més que una processó una exposició i concurs de les catifes de flors.

AAVV (2001). "Sitges, l'encant de la tradició". Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges.