Exposició nacional de clavells

Jardins de l'Hort de Can Falç, Sitges, 08870.

Laia Massansalvador Soler

Es tracta d'una exposició anual de clavells que se celebra als jardins de l'Hort de Can Falç, coincidint amb la Festa de les Catifes de Flors de Corpus. En total, l'any 2006 hi han hagut 36 expositors, que han presentat més de 3.500 tests i més de 200 varietats de clavells. L'Exposició és de caràcter amateur, i només es donen premis honorífics, sense dotació econòmica. A banda de l'exposició, es convoca a tot el poble a guarnir els seus balcons, amb ajuda del material que facilita l'ajuntament. Actualment, l'exposició s'inaugura amb un pregó oficial que dóna certa solemnitat a l'acte. Paral·lelament, s'hi celebren d'altres mostres artístiques i es lliura el Premi a la Tradició Sitgetana, que reconeix a una persona o entitat que hagi participat en la popularització de les tradicions de la vila. Des de l'any 1991, juntament amb l'Exposició Nacional de Clavells, se celebra la Mostra de Bonsais, una mostra d'aquest tipus de plantes cultivades pels Amics del Bonsai.

La idea original va sorgir l'any 1918 com a iniciativa d'un grup de sitgetans per atraure forasters a la vila. Amb el temps, va esdevenir la primera Exposició de Clavells, plantats en torretes i cultivats per afeccionats a la jardineria. La tradició va ser interrompuda durant la guerra civil, i es va reprendre gràcies a l'interès de l'ajuntament i de Foment de Turisme. L'exposició era muntada alternativament en les societats locals, un any al Prado i un altre al Retiro. Al recinte s'hi exposaven diferents tipus de clavells, coincidint sovint amb mostres de l'ou com balla en alguns dels brolladors d'aigua dels jardins. Per la tarda eren escollits els millors clavells i després es duien en ofrena a l'ermita del Vinyet. Per la nit es celebrava un gran ball de gala.

VILÀ SOLER, J. (1998) "Diversòrum sitgetà entrellat de costums, fets i dites populars". Quaderns de Sitges. Ajuntament de Sitges.