La Fera
Olost

c. Escoles, 6. Nucli urbà d'Olost. Olost

XXI
    Cremats d'Olost. C/ Raval de Baix, 3. 08516. Olost
    Jordi Compte i Marta Homs

La colla de diables dels Cremats d'Olost compta amb un senglar, al que anomenen "la fera". Es tracta d'un senglar fet amb una estructura d'alumini sobre el que hi ha una capa de cartró-pedra. Les seves mides són 270 centímetres de llargada per 150 d'amplada i 190 d'alçada, i té un pes aproximat de 60 quilograms. Està pintat de color negre i vermell, té els ulls metàl·lics brillants i els ullals i la cua fets amb banyes de cabra. El senglar és portat per dos diables i acompanyat exteriorment per 4 diables més que ajuden a dirigir-lo. Compta amb 8 punts de foc, repartits entre boca, cresta i cua. Quan surt pel correfoc va davant de tota la colla, marcant el límit de foc per davant, i compta amb un ball propi que realitza a la plaça Major.

Les imatges han estat cedides pel grup Cremats d'Olost.

La fera de la colla de diables dels Cremats d'Olost es va fer entre juny i agost de 2006. Els primers esbossos i maquetes van ser obra de Toni Batllori, que va ser un dels principals artífexs del projecte. El següent pas va ser la construcció de l'estructura d'alumini, obra de Jaume Serrat. Un cop s'havia fet l'estructura, el grup format per Toni Batllori i la colla de diables es van encarregar de la resta del procés, primer posant una malla metàl·lica sobre la que s'hi van anar afegint les capes de cartró i cartró-pedra. El procés va acabar just abans de l'estrena de la fera en un correfoc, a la festa Major d'Olost, l'agost de 2006. La colla de diables amb el senglar han participat en trobades de bestiari i en la 1era Trobada de Senglars de Catalunya. A Olost van organitzare i celebrar, els dies 5 i 6 de juliol de 2008, la 2ona Trobada de Senglars de Catalunya.