La Feixa
Malla

XIV-XX
    La coberta presenta deficiències.
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La Feixa és una masia del segle XV amb la façana consolidada durant el segle XX. És un edifici de planta quadrangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. La façana del mas va ser reformada entre els segles XIX i XX amb la incorporació d'un cos de planta baixa i pis i la coberta a un vessant que fa el desaiguat a migdia. En aquest s'hi va afegir els brancals de pedra del portal antic i es van fer diverses obertures d'arc pla arrebossat, entre les que destaca una galeria al pis amb dos grans pòrtics. A les façanes posteriors, parcialment tapades amb annexes de planta baixa, les obertures són majoritàriament arrebossades amb llinda de fusta. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa i parts de tàpia (excepte el cos frontal de maó) revestits amb morter de calç. El ràfec està acabat amb cabirons.

La primera notícia documental que tenim dels Freixes de Malla es remunta a l'any 1325, quan Joan Berenguer Freixes, fill de Ramon i Gerònima, es casa amb Francesca Blanca, filla de Ramon Terrés de Vic i de Blanca. En el fogatge de l'any 1497 hi trobem la "Frexa" i en el del 1553 hi consta el nom "Fexa", àlies Homs. És una de les quatre masoveries del Ricart.

Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.