La Donzella
Gironella

a la zona est del municipi, prop de la pista asfaltada que porta a la Guàrdia de Sagàs.
    a la urbanització de Cal Ramons seguir uns 400 m. en direcció Sagàs i a peu del camí de La Serreta.

Actualment es conserven poques restes dempeus de la masia.
    Sara Simon Vilardaga

Les restes de la masia de La Donzella es localitzen a peu del camí que condueix cap a la masia de La Serreta, la qual és la finca mare. Actualment es conserva poca cosa, bàsicament una paret. La situació de la masia és en un pla de roca, en el que a un extrem hi ha una petita codina de roca, de fet aquesta era utilitzada com a paret o punt de suport de part de les estructures. De fet, la única paret que es conserva es troba bastida arrambada a aquesta roca, es tracta d'una paret de la que es conserva fins a dos pisos d'alçada, és de murs de paredat comú fet de pedres irregulars i morter de calç, es conserven restes de revestiment i encara s'hi poden veure els encaixos de les bigues. La masia constava de dues estructures, el paller, del que es conserva aquesta paret, i la casa, situada uns metres al davant i de la qual avui dia no s'observen restes; entre ambdues hi havia el pla de l'era, una gran placa de roca. La ubicació de la masia és en un indret envoltat de camps sobretot per sud i llevant, i bosc a la resta.

Davant les restes de la casa discorre el camí que porta fins la masia de La Serreta, una antiga casa de pagès del segle XVIII, ambdues comparteixen part comuna de la seva història, formant part de la mateixa propietat. Aquesta darrera avui dia totalment reconstruïda i reformada en casa de turisme rural.
    La Donzella és coneguda per part de la gent, especialment de Cal Bassacs, perquè anys enrere, sobretot la canalla de l'escola de Cal Bassacs, anaven als plans de la Donzella a celebrar el dijous llarder. La majoria de camps que es localitzen a la zona est de la masia, gran part dels quals també davant La Serreta, de fet reben els noms de camps de la Donzella.

En el cadastre de 1772 conservat a l'Arxiu Municipal de Gironella consta La Donzella com una de les cases de pagès del municipi. Amb anterioritat a aquesta data, també consten referencies a aquesta data, de mitjans del segle XVI i XVII en els registres de baptismes de la parròquia de Santa Eulàlia de Gironella (ADS).
    En el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de Gironella, trobem l'anotació "La Donzella", en que hi consta registrat José Fíguls.
    Les poques restes visibles només permeten apuntar una cronologia relativa per aquestes estructures, que per la tipologia de materials poden adscriure's a un ampli ventall cronològic, a grans trets poden correspondre a restes del segle XIX. Tot i això, l'existència de la masia La Donzella pot situar-se en unes dates molt anteriors, ja que consten referències al llinatge i nom de la Donzella des de temps més enrere. En aquest sentit, encara que no es pot confirmar amb certitud la correspondència del llinatge Donzella amb la ubicació exacta en el mateix indret d'una masia més antiga, degut bàsicament a la manca de restes arquitectòniques visibles més antigues, però si que permeten apuntar l'existència de referències documentals que aporten notícies del nom la Donzella amb anterioritat al segle XIX.
    La masia La Donzella junt amb La Serreta (també dins el municipi de Gironella) formen part de la masia Canelles, una gran masia situada dins el terme municipal de Sagàs. Aquesta finca es documenta des de finals de l'època medieval; l'heretat compta amb diverses masoveries repartides per diferents municipis, una de les quals la mateixa Donzella.