Els Clots de Can Gironella
Gironella

Situada l'extrem nord-est del municipi.
    s'accedeix des de Can Llop.

Sara Simon Vilardaga

Masia formada per la casa, el paller i uns annexes adossats, tot el conjunt definint una planta de forma allargada. La casa, situada al centre és de planta rectangular, consta de planta baixa, primera i segona, té teulada a dos vessants amb el carener orientat d'est a oest. L'estructura és de murs de paredat comú i parts de tàpia, amb cantoneres de carreus força ben tallats i polits. La casa compta amb diferents portes d'accés, la principal és a la façana sud, de llinda de fusta i brancals de pedra picada i polida, en la que destaquen uns carreus, potser reaprofitats en els que hi ha gravats alguns números; a la porta s'hi accedeix a través d'un petit cos adossat a manera de cancell, de planta baixa i amb coberta a un sol vessant; una altra porta la trobem a la façana sud, llinda de fusta i brancals en part de pedra i en part de maó massís, potser resultat d'una modificació posterior. Pel que fa a les finestres, la majoria són obertures de tall rectangular, també resultat de modificacions posteriors, bàsicament emmarcades en maó massís tot i que en alguna s'observa algun carreu; en les façanes nord i est es poden veure algunes antigues finestres avui tapiades, excepte una que encara està en ús, aquestes són de llinda, brancals i ampit de pedra picada i polida. Destaca a la façana de llevant una doble obertura situada a la segona planta, centrada sota el carener, l'emmarcament és de maó massís, a la llinda formant arcs rebaixats; aquestes obertures donen a balcons ampitadors amb baranes també de maó massís. Al costat de llevant hi ha adossat l'edifici destinat a paller i magatzem, és de dos nivells, teulada també a dos vessants seguint la mateixa orientació que la casa però a un nivell molt inferior. Els murs són de paredat amb carreus i pedres irregulars, junt amb alguna part amb maons, les cantoneres són de carreus ben tallats. Pel que fa a les obertures, destaca la presència de les característiques grans obertures dels pallers, en aquest cas, situades a la façana de llevant del nivell superior, són delimitades pels mateixos pilars que conformen les cantoneres i el pilar central. La resta d'obertures, portes a la planta baixa i finestres a les façanes laterals, són bàsicament emmarcades en maó massís. La masia compta amb altres annexes de menor entitat.

En el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de Gironella, trobem l'anotació "Clots de can Gironella". La casa és una masoveria de la gran masia de Can Gironella.
    En conjunt gran part dels elements visibles semblen correspondre a una estructura del segle XIX amb modificacions i ampliacions del segle XX, tot i això alguns elements poden correspondre al segle XVIII.