La Costa
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Camí de la Costa
  Emplaçament
  Al costat de Ca l'Arenes
  189

  Coordenades:

  41.52034
  2.35005
  445770
  4596726
  Número de fitxa
  08214 - 373
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08213A008000020000JM
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia situada al peu del Camí de la Costa, a la part alta de la Riera de Salvet, dominant tota la seva vall, en una zona terrassada i aprofitada per horta. La casa consta de tres cossos és de planta rectangular, de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. S'hi han afegit cossos adossada a la façana de llevant i a la façana de ponent. El primer de planta baixa i pis, amb la coberta a un vessant, desaiguant sobre la coberta de llevant de la masia.
  La façana té una composició simètrica, a partir de tres eixos de verticalitat delimitats per les diferents obertures. En plata baixa, la porta d'accés, de llinda recta i brancals de pedra, e el centre, i dues finestres als costats reformades i que no conserven els emmarcaments de pedra. A la planta pis, les tres finestres conserven els emmarcaments, ampits, brancals i llindes de pedra granítica treballada. Entre la finestra central i la del lateral dret, hi ha un rellotge de sol.
  El parament és llis i arremolinat.
  A l'interior conserva el forn de pa, al costat de l'antiga llar de foc.

  En una feixa inferior hi ha una bassa i un safareig amb les pedres de la rentadora en molt bon estat i alimentades amb aigua de mina.
  Segons informació oral dels actuals propietaris, hi havia una galeria excavada en el sauló, que van tapar; segurament en obrir el camí del darrera per facilitar una nova entrada a la casa per la part de ponent. El marge de sauló arribaria a la façana septentrional de la casa, com hem trobat en altres casos.

  Els actuals propietaris van comprar la casa i la parcel·la, ara fa uns 20 anys.

  PUJOL i DURAN, Delfí (2000). La pagesia a Vilassar. Les cases de muntanya (I); dins Ipsa Arca, núm. 3, juny de 2000. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, pàgs. 42 a 44.