La Costa
Vilassar de Dalt

Camí de la Costa
    Al costat de Ca l'Arenes

Jordi Montlló Bolart

Masia situada al peu del Camí de la Costa, a la part alta de la Riera de Salvet, dominant tota la seva vall, en una zona terrassada i aprofitada per horta. La casa consta de tres cossos és de planta rectangular, de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. S'hi han afegit cossos adossada a la façana de llevant i a la façana de ponent. El primer de planta baixa i pis, amb la coberta a un vessant, desaiguant sobre la coberta de llevant de la masia.
    La façana té una composició simètrica, a partir de tres eixos de verticalitat delimitats per les diferents obertures. En plata baixa, la porta d'accés, de llinda recta i brancals de pedra, e el centre, i dues finestres als costats reformades i que no conserven els emmarcaments de pedra. A la planta pis, les tres finestres conserven els emmarcaments, ampits, brancals i llindes de pedra granítica treballada. Entre la finestra central i la del lateral dret, hi ha un rellotge de sol.
    El parament és llis i arremolinat.
    A l'interior conserva el forn de pa, al costat de l'antiga llar de foc.

En una feixa inferior hi ha una bassa i un safareig amb les pedres de la rentadora en molt bon estat i alimentades amb aigua de mina.
    Segons informació oral dels actuals propietaris, hi havia una galeria excavada en el sauló, que van tapar; segurament en obrir el camí del darrera per facilitar una nova entrada a la casa per la part de ponent. El marge de sauló arribaria a la façana septentrional de la casa, com hem trobat en altres casos.

Els actuals propietaris van comprar la casa i la parcel·la, ara fa uns 20 anys.

PUJOL i DURAN, Delfí (2000). La pagesia a Vilassar. Les cases de muntanya (I); dins Ipsa Arca, núm. 3, juny de 2000. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, pàgs. 42 a 44.