La Codina Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Julià Sassorba
  A 2200 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 6'750.

  Coordenades:

  41.94905
  2.17277
  431436
  4644450
  08100-30
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A02300006
  Jordi Compte

  La Codina està situada a l'extrem oest de l'altiplà on es troba l'església de Sant Julià Sassorba, a l'est del Soler i al nord del Grau.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb diversos cossos i estructures al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats i coronada amb una teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud, té un cos adossat al davant que forma una petita terrassa a nivell de primer pis. A la planta baixa hi ha una obertura d'arc de mig punt que dóna pas a una sala coberta amb volta de canó de lloses a plec de llibre. A la resta de la façana hi ha diverses finestres, entre les quals una emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis i una altra emmarcada amb maó a les golfes.
  La façana est es troba dominada per les estructures adossades en aquesta part. Por sobre, s'observa part del volum principal amb una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta.
  Les façanes nord i oest, amb diverses obertures cada una, no conserven elements originals.
  Uns metres a l'est de la masia hi ha adossades diverses estructures bastides amb murs de maçoneria de pedra on destaca un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada.

  La Codina es troba documentada al voltant de l'any 1415, en un llistat de cases de la parròquia de Sant Julià Sassorba, i també apareix en el fogatge de 1497.

  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.
  IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.