La Canal Santa Maria d'Oló

Moianès
Sector sud del terme municipal
De St Joan d'Oló pista asfaltada direcció est 200 m, camí sud uns 2 km i trencall a S/W.
467

Coordenades:

41.82453
2.01102
417870
4630767
08258-84
Patrimoni immoble
Edifici
XVIII-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
002103600DG13D0001BF
Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes emplaçada a l'extrem sud de la Serra de Vilamorena. És una construcció senzilla però ben conservada, que consta d'un cos residencial (de planta baixa més un pis i golfes) més dos coberts aïllats, un sense sostre. Originàriament la casa era més estreta i posteriorment s'amplià cap a ponent amb un cos lleugerament més alt. La façana principal, encarada a migdia, té un portal rematat amb arc escarser i una àmplia finestra al damunt. Els murs són de maçoneria, a pedra vista. La resta de façanes pràcticament no té obertures, i les que hi ha són petites, amb llindes i brancals de pedra. La casa pràcticament no ha tingut reformes modernes i per això ha conservat bé les característiques constructives tradicionals. El cobert situat al nord conserva dues tines. Antigament hi havia més coberts a la part davantera de la casa, dels quals en queda algun rastre.

Inclosa al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló amb el num. 04 (Pla Especial Urbanístic 2011)
Informació oral facilitada per Miquel Pujalt i Teresa Moratonas Farràs

No coneixem notícies antigues d'aquesta casa que, per la seva tipologia, podria datar-se al segle XVIII (segons el cadastre l'any de construcció és el 1700), tot i que no es pot descartar que tingui un origen anterior. Segons fonts orals, cap a la segona meitat del segle XIX Jaume Moratonas, que procedia de la masia de Moratonas i era mestre d'ofici, va comprar la Canal. Ells i els seus descendents hi van viure fins ben entrat el segle XX. El seu hereu fou Joan, que es va casar amb Julita Oller. L'hereu d'aquest matrimoni fou Josep, que es va casar amb Dolors Farràs. Cap a mitjans de segle XX els Moratonas feien anar un molí fariner que hi havia prop de la casa veïna de cal Tinet, i que avui dia està pràcticament desaparegut. Van marxar de la Canal pels volts de 1968. Després va passar a una gent de Barcelona que, per motius de deutes, es van veure obligats a vendre-la a l'actual propietari, Miquel Pujalt, pels volts de 2007. Miquel Pujalt de petit havia viscut amb la seva família a l'Espinalt, com a masovers. En els darrers anys la casa s'ha acondicionat, després de molt temps d'estar abandonada. Actualment la finca inclou la casa veïna de cal Tinet.

FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 108.
SOLÀ BACH, Sebastià (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Municipi de Santa Maria d'Oló, fitxa núm. 04.