La Bruguera
Santa Maria de Merlès

Sector sud del terme municipal
    A 150 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'650.

No conserva la teulada i una part dels murs de càrrega de l'edifici estan derruïts.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Bruguera està situada al marge d'un camp, uns 100 metres a l'est de la carretera BV-4401, al sud del nucli de Pinós.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions parcialment enrunada formada per un volum principal de planta rectangular i de planta baixa i primer pis bastit amb murs de maçoneria de pedra, tot i que en algunes parts s'ha desprès la pedra quedant la tàpia a la vista. Les cantonades estan delimitades amb carreus treballats i la teulada, avui en dia inexistent, era de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, presenta una cantonada diferenciada integrada al mur denotant una ampliació. A la meitat esquerra hi ha una porta a la planta baixa i una finestra al primer pis, ambdues emmarcades amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta. A la meitat dreta hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i un balcó emmarcat amb pedra treballada al primer pis que només conserva part dels brancals.
    La façana oest, on s'observa directament la tàpia en tot el mur de càrrega, conté una finestra a nivell de primer pis i un petit cos adossat que sobresurt a l'extrem dret, possiblement l'antic forn de la casa.
    La façana nord, com la principal, presenta una cantonada diferenciada integrada al mur de càrrega. A la meitat esquerra no hi ha obertures i a la dreta un gran esvoranc al mur de càrrega, el mateix que es troba a la façana est de l'edifici.