La Barraca Vella Sant Joan de Vilatorrada

Bages
Sant Martí de Torruella
Camí de Sant Joan a Callús, s'agafa un trencall a l'esquerra

Coordenades:

41.78057
1.77418
398132
4626140
08218-74
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XIX-XX
Bo
La casa ha sofert importants reformes entre els anys 1994-95 que l'han adequat modernament com a vivenda. L'estat de les tines és regular.
Inexistent
Ref. Cadastral: 0014025 00CG92F 0001 BS
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 005A00004
Arqueociència S.C. SL. (Raquel Valdenebro)

Conjunt arquitectònic format per la casa anomenada la Barraca Vella, alguns coberts de diferents èpoques que l'envolten i un conjunt de quatre tines ubicades a llevant de la casa. La casa de la Barraca Vella és de planta quadrada amb coberta a dues aigües de teula. Es tracta d'una casa construïda en diferents fases sent la més antiga, possiblement, del segle XIX, la part del nucli central. Aquest tram de casa és fet en mur de maçoneria, obrint-se a la façana principal orientada a migdia la porta principal i un conjunt de finestres reforçades amb totxanes. Consta de planta baixa i primer pis, sent afegit en època posterior (segle XX) un segon pis que s'obre amb un gran finestral. S'afegeixen a aquest nucli primitiu dos cossos laterals més moderns construïts a finals del segle XX. El cos afegit a ponent és utilitzat com a cobert, mentre que el cos afegit a llevant va ser adequat com a vivenda. Aquesta part s'obre a l'alçada del primer pis en una terrassa. Com a elements antics la casa conserva una cisterna circular afegida a la façana nord de la casa i uns antics coberts propers al cantó S-E. Completen el conjunt uns coberts moderns al cantó de ponent i un conjunt de quatre tines circulars amb barraca adossada construïdes a redós d'un petit turó ubicat al N-E de la casa.

La casa de la Barraca Vella pertany actualment a la família Pla que apareix documentada ja al fogatge efectuat el 1553 (Sebastià Pla) (AA.DD. 1984). Els actuals membres de la família conserven memòria del seu lligam amb la casa almenys des del segle XVII. Segons informació oral de la família Pla, la Casa anomenada "La Barraca Vella" era la casa que originàriament habitaven ubicada en un extrem de les seves propietats. Al segle XVII, i degut a les males condicions que reunia aquesta edificació van decidir abandonar-la i construir una casa de proporcions més grans que seria coneguda com Can Pla i que és la casa que actualment es coneix com a Can Pla Vell. La Barraca Vella va continuar sent habitada per alguna branca de la família ja que el 1800 als llibres de confessions apareix anomenada com La Barraca de Can Pla i hi consta un membre de la família com a resident (AA.DD., 1984). Durant el segle XX va romandre abandonada durant alguns anys, essent restaurada recentment i habitada actualment per masovers.

Arxiu Parroquial de Sant Joan de Vilatorrada. Llibre de censos y cosas a est tenor (187?-1716). AA.DD.(1984), Recopilació de la història del municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Sant Joan de Vilatorrada. BENET I CLARÀ A.(1985), Història de Manresa. Dels orígens al s.XI. Manresa. COMAS I CLOSAS F.(1988), Sant Joan de Vilatorrada. Història del Bages. Vol II. Ed. Parcir. Manresa. Pàgs.379-402.