Mas cal Miqueló
Sant Joan de Vilatorrada

  Bages
  Sant Martí de Torruella
  Emplaçament
  Camí de Sant Joan a Callús, al km.4 s'ha d'agafar el trencall a l'esquerra

  Coordenades:

  41.78109
  1.77375
  398097
  4626198
  Número de fitxa
  08218-73
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  La casa no ha patit reformes estructurals importants en els últims cinquanta anys.
  Protecció
  Inexistent
  Ref.Cadastral: 0014024 00CG92F 0001 AS
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A00026
  Autoria de la fitxa
  Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

  Conjunt arquitectònic format per la casa i algunes estructures adjacents. La casa pròpiament dita és de planta quadrangular construïda en mur de maçoneria amb pedra irregular amb coberta a dues aigües de teula. Consta de planta baixa, primer pis adequat com a habitatge i golfes. La façana principal és orientada a migdia obrint-se al mig de la façana un portal adovellat que dóna accés a l'interior de la casa. Aquest portal deu haver estat reconstruït en algun moment ja que el brancal dret és acabat amb totxo. A principis de segle va afegir-se a casa un cos rectangular a ponent i als anys vuitanta va ser afegit un altre cos a llevant que finalitza en una terrassa a l'alçada del primer pis. Al cantó de ponent de la façana principal es poden apreciar actualment unes escales de pedra adossades que van ser tretes de l'interior de la casa i ubicades fa uns anys en aquest indret. Adossades al cantó nord de la casa es conserven dues tines antigues amb barraca adossada de grans proporcions i una cisterna d'aigua més moderna. La casa devia haver estat arrebossada en algun moment doncs encara es poden apreciar restes de l'antic arrebossat a la façana principal. Complerta el conjunt un antic cobert adossat en perpendicular al cantó de ponent de la casa al qual se li han afegit cossos més petits i moderns.

  La casa no conserva cap document no cap fotografia antiga. La propietat no conserva cap tina ni barraca de vinya dins dels seus límits. Un dels cossos adossats a la façana de llevant era un antic forn de pa.

  No es conserven referències documentals sobre Cal Miqueló ja que devia tractar-se d'un mas de modestes condicions sorgit arran de l'expansió econòmica i demogràfica que comportar el cultiu de la vinya al segle XIX.. Segons informació oral dels actuals propietaris la casa va ser venuda cap al 1920 i va passar per diferents mans en poques dècades fins que als anys 50 va ser adquirida per la família Serravinyals que són els actuals propietaris.

  Arxiu Parroquial de Sant Joan de Vilatorrada. Llibre de censos y cosas a est tenor (187?-1716). AA.DD.(1984), Recopilació de la història del municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Sant Joan de Vilatorrada. BENET I CLARÀ A.(1985), Història de Manresa. Dels orígens al s.XI. Manresa. COMAS I CLOSAS F.:(1988),Sant Joan de Vilatorrada. Història del Bages. Vol II. Ed. Parcir. Manresa. Pàgs.379-402.