La Bardera
Subirats

Vinyes situades uns 100 m a l'oest de la masia La Bardera.

XV-XVIII
    Regular
    Als voltants del jaciment es localitzen restes de materials de la construcció, així com electrodomèstics vells i ferros; tot plegat amenaça amb la degradació de l'entorn.
    Si, CC.AA., n. 17
    Oriol Vilanova

Amuntegament de pedres informes de tamany mitjà-gran sobre una superfície de roca calcària allisada per treballs recents amb maquinària pesant. Tret d'aquestes pedres, no es localitzen altres materials arqueològics similars als descrits a l'apartat "història".

La Bardera és una antiga masia del segle XVIII que tenia un maset proper que fou desmantellat i enderrocat.
    L'any 1983 Antoni Adell i Ton Ferrer realitzaren unes prospeccions durant les quals es posaren al descobert els següents materials, acumulats als marges dels camps i en clarianes del bosc:
    - Carreus treballats sobre pedra calcària.
    - Pedres circulars de diverses mides (al voltant del metre de diàmetre les més grosses, amb un gruix d'uns 10/15 cm. Algunes tenen un rebaix al seu contorn, a manera de canaló. Podrien ser tapadores de sitges amb la boca treballada amb pedra local (margues-calcàries, l'anomenat "soldó").
    - 1 fragment de molí de granit.
    - 1 pedra sorrenca d'esmolar.
    - 1 fragment de pica, possiblement de safareig, treballada en calcària, de 45 x 45 cm i amb una alçada d'uns 40 cm.
    Els elements descrits més amunt son segurament producte de l'enderroc del maset.

RIBÉ, G.; CEBRIÀ, A. i SENABRE, M.R. (1990): "Carta Arqueològica de l'Alt Penedès." Vilafranca del Penedès.