Joanets Sant Joan de Vilatorrada

Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Pastisseries de Sant Joan de Vilatorrada

Coordenades:

41.74573
1.80547
400678
4622235
08218-35
Patrimoni immaterial
Tècnica artesanal
Contemporani
XX
1998
Bo
Inexistent
Productiu
Pública
Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

Es tracta d'un pa de pessic en forma de flam, emborratxat de licor i cobert de xocolata. El pastís va ser presentat en els seus orígens acompanyat d'un medalló de xocolata, que duia l'escut de Sant Joan i el nom del producte. L'envàs era una bossa de paper de cel·lofana amb un adhesiu de la Fira Festa de Tardor. Actualment aquest producte es pot trobar pràcticament a totes les pastisseries de la vila durant tot l'any.

El nom de la persona o establiment pastisser que va presentar l'opció guanyadora va quedar en l'anonimat, ja que es tractava de promocionar la identitat pròpia del poble i d'implicar la població en la tasca no de publicitar una pastisseria.

El Joanet va néixer des de la iniciativa de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, amb la idea de crear un producte autòcton de la vila. El marc de la creació va ser l'ambient de la Fira Festa de Tardor. Per la seva consecució es va contactar amb diferents forns i pastisseries de la població, a fi de plantejar-los la creació d'un producte destinat a convertir-se en un element tradicional. Aquells que hi van voler participar van fer les seves propostes i el jurat en va triar una. La presentació oficial del producte es va fer dins de la programació de la Fira Festa de Tardor en la seva edició del 1998.

SOLANELLES T.: " Sant Joan "s'emborratxa" de Joanets". REGIÓ 7. 21-10-1998. SOLANELLAS T.:"Sant Joan crea un producte pastisser com un signe més d'identitat del poble". REGIÓ 7. 15-10-1998.