Joanets
Sant Joan de Vilatorrada

  Bages
  Sant Joan de Vilatorrada
  Emplaçament
  Pastisseries de Sant Joan de Vilatorrada

  Coordenades:

  41.74573
  1.80547
  400678
  4622235
  Número de fitxa
  08218-35
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tècnica artesanal
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1998
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Productiu
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

  Es tracta d'un pa de pessic en forma de flam, emborratxat de licor i cobert de xocolata. El pastís va ser presentat en els seus orígens acompanyat d'un medalló de xocolata, que duia l'escut de Sant Joan i el nom del producte. L'envàs era una bossa de paper de cel·lofana amb un adhesiu de la Fira Festa de Tardor. Actualment aquest producte es pot trobar pràcticament a totes les pastisseries de la vila durant tot l'any.

  El Joanet va néixer des de la iniciativa de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, amb la idea de crear un producte autòcton de la vila. El marc de la creació va ser l'ambient de la Fira Festa de Tardor. Per la seva consecució es va contactar amb diferents forns i pastisseries de la població, a fi de plantejar-los la creació d'un producte destinat a convertir-se en un element tradicional. Aquells que hi van voler participar van fer les seves propostes i el jurat en va triar una. La presentació oficial del producte es va fer dins de la programació de la Fira Festa de Tardor en la seva edició del 1998.

  SOLANELLES T.: " Sant Joan "s'emborratxa" de Joanets". REGIÓ 7. 21-10-1998. SOLANELLAS T.:"Sant Joan crea un producte pastisser com un signe més d'identitat del poble". REGIÓ 7. 15-10-1998.