Jaciment paleontològic Grau Mercader Sant Quirze Safaja

Moianès
Grau Mercader. Cingles de Bertí
761

Coordenades:

41.7103
2.23189
436099
4617897
08239-186
Patrimoni natural
Zona d'interès
Paleògen
Bo
Inexistent
IPAC 21373
Difícil
Científic
Privada
08239A006000630000TS
Núria Cabañas

El jaciment paleontològic del Grau Mercader s'ha definit a partir de la troballa d'una vèrtebra de sireni per part del geòleg Xavier Solé. El mes de maig del mateix any hi ha l'avís de la troballa d'un crani de sireni a170m. El paleontòleg Sr. Balaguer reconeix les restes fòssils citades interpretant la resta cranial a ambdós costats cercles que són encaixos dentals; el musell, que miraria cap a l'exterior de la roca, s'ha perdut però la roca encaixant conserva part del motllo extern que permet intuir-lo, i l'orbital del crani quedaria cap a sota i és molt possible que es conservi en l'interior de la roca. Al voltant del crani s'han pogut reconèixer diverses restes de costelles i vèrtebres de sirenis. L'edat del nivell geològic del Jaciment paleontològic Grau Mercader és Bartonià superior (Eocè superior, 37,2 a 39 Ma.), i pertany a la Formació Gresos de Centelles, que configuren els ressalts superiors dels Cingles de Bertí, i que es consideren la part marina del complex deltaic de Sant Llorenç del Munt. La Formació Gresos de Centelles està formada per gresos i microconglomerats amb estructures molt marcades d'estratificació encreuada (cross bedding) i limolites que passen a calcàries en la seva part superior. És en gresos fins i limolites que s'han trobat les restes de sirenis. En aquesta formació és molt abundant la presència de fauna invertebrada marina. En aquests nivells també s'identifiquen de mol·luscs bivalves pteriomorfs: Spondylus cisalpinus Brongniart, 1823 i Cubitostrea Plicata.

Informació i fotografies de detall extret íntegrament de la Carta Arqueològica

La troballa d'una vèrtebra de sireni per part del geòleg Xavier Solé realitzada al mes de gener de 2014 durant els treballs de cartografia geològica de l'ICGC 1/25.000 de la Fulla de Centelles defineix aquest jaciment. El mes de maig del mateix any l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) dóna avís de la troballa d'un crani de sireni precisament a 170 m del punt de la troballa de la vèrtebra. El crani va ser trobat fa aproximadament 20 anys pel Sr. Marc Ricetto, llavors veí de l'Ametlla del Vallès. El 28 de maig de 2014 es va realitzar una visita al jaciment per part del paleontòleg especialista en sirenis i col·laborador de l'ICP Sr. Jordi Balaguer, del Sr. Marc Ricetto, del Sr. Manel Méndez (ICP) i del geòleg del SAP Sr. Albert Vidal

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.