Jaciment paleontològic de Can Milà
Olivella

    Garraf
    Turó de la Roqueta
    Emplaçament
    Vessants superiors del torrent de la Romeguera.
    140

    Coordenades:

    41.3044
    1.7833
    398145
    4573263
    Número de fitxa
    08148 - 44
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Jaciment paleontològic
    Mesozoic
    Estat de conservació
    Regular
    Es desconeix l'estat de preservació de les restes paleontològiques.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    12963
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    08147A03300003
    Autoria de la fitxa
    Xavier Esteve i Gràcia

    Aquest jaciment pertany a l'aptià superior (cretaci inferior). Forma una franja orientada de sud-oest a nord-est, que està tallada varis cops per el camí d'accés al turó de La Roqueta. Els materials de l'aptià del sud-est dels catalànids presenten una potència aproximada d'uns 500 m, distribuïts en tres nivells: a) inferior, constituït principalment per calcàries micrítiques amb restes de caròfits i miliòlids, amb intercalacions de margues i zones dolomitizdades en forma de lentilles; b) intermedi, predominantment bioconstruït per coralls, rudistes i orbitolines, amb forta presencia de ammonites i braquiòpodes; c) superior, constituït per margues amb intercalacions de calcàries micrítiques. A la zona de Olivella els materials de l'aptià afloren en diversos punts, un de ells en la zona de La Roqueta. Es poden reconèixer cicles separats per superfícies de discordances erosives. Cadascun està format pels següents trams: Tram basal, clarament retreballat per les tempestes; Intermedi, compost per orbitolines unides per una matriu una mica margosa, completament bioturbat, amb burrows farcits de orbitolines, que inclou, a més de nereids (ammonites), fragments de Rostelaria, braquiòpodes, bivalves, equínids, i coralls; i Superior, així mateix format per orbitolines i petites construccions de rudistes i grans coralls colonials. Aquests cicles han segut interpretats com fenòmens de somerització, podent trobar-se incomplets. Aquest jaciment s'ha localitzat les següents espècies: Braquiòpodes: Terebrirostra arduennensis, Cyclothyris deluci, C. middlemissi; Equinoïdeus: Toxaster collegnoi.

    Al Museu de Geologia del Seminari de la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona hi ha materials recollits en aquest jaciment.

    El jaciment va ser estudiat l'any 1974 pel geòleg Sebastián Calzada amb motiu de la realització de la seva tesi doctoral.

    CALZADA, S. (1975). Braquiópodos infracretáceos del Levante español. Universitat de Barcelona. Tesi Doctoral.