Jaciment paleontològic de La Roqueta I
Olivella

Jaciment paleontològic
    Mesozoic
    Es desconeix l'estat de preservació de les restes paleontològiques.
    Xavier Esteve i Gràcia

Aquest jaciment pertany a l'aptià superior (cretaci inferior). Forma una franja orientada de sud-oest a nord-est, que està tallada varis cops per el camí d'accés al turó de La Roqueta. Els materials de l'aptià del sud-est dels catalànids presenten una potència aproximada d'uns 500 m, distribuïts en tres nivells: a) inferior, constituït principalment per calcàries micrítiques amb restes de caròfits i miliòlids, amb intercalacions de margues i zones dolomitizdades en forma de lentilles; b) intermedi, predominantment bioconstruït per coralls, rudistes i orbitolines, amb forta presencia de ammonites i braquiòpodes; c) superior, constituït per margues amb intercalacions de calcàries micrítiques. A la zona de Olivella els materials de l'aptià afloren en diversos punts, un de ells en la zona de La Roqueta. Es poden reconèixer cicles separats per superfícies de discordances erosives. Cadascun està format pels següents trams: Tram basal, clarament retreballat per les tempestes; Intermedi, compost per orbitolines unides per una matriu una mica margosa, completament bioturbat, amb burrows farcits de orbitolines, que inclou, a més de nereids (ammonites), fragments de Rostelaria, braquiòpodes, bivalves, equínids, i coralls; i Superior, així mateix format per orbitolines i petites construccions de rudistes i grans coralls colonials. Aquests cicles han segut interpretats com fenòmens de somerització, podent trobar-se incomplets. Aquest jaciment es la localitat tipus de l'espècie Cyrtothyris middelemissi. Associació fossilífera: Hexactinèl·lides: indeterminats; Bivalves: Chlamys (Chlamys sp); Braquiòpodes: Cyclothyris antidichotoma, C. deluci, C. middlemissi; Equinoïdeus: Stereocidaris pyrenaica, Toxaster collegnoi; Crinoïdeus: Isocrinus gevreyi; Rudistes: Polyconites verneuili.

Al Museu de Geologia del Seminari de la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona hi ha materials recollits en aquest jaciment.

El jaciment va ser estudiat l'any 1974 pel geòleg Sebastián Calzada amb motiu de la realització de la seva tesi doctoral.

CALZADA, S. (1975). Braquiópodos infracretáceos del Levante español. Universitat de Barcelona. Tesi Doctoral.