Jaciment del mas Tarabau
Balenyà

  Osona
  Bòbila d'en Baucells
  Emplaçament
  Dins el recinte de la bòbila, a tocar de la carretera C-17.

  Coordenades:

  41.83837
  2.23454
  436446
  4632114
  Número de fitxa
  08017-28
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Neolític
  Estat de conservació
  Dolent
  Ha estat destruït.
  Protecció
  Legal
  NNSS 2000
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 2608
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  6524001DG3362S0001MP
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

  En motiu de l'extracció d'argiles per la bòbila, es va posar al descobert un individu inhumat del qual se'n desconeixen les característiques perquè, junt amb l'aixovar, van ser destruïts. Per la descripció que feu el senyor Vall de Tona, que va visitar el lloc alertat pels operaris, és probable que fos un sepulcre de fossa. Els mateixos van apuntar que el crani tenia una mandíbula inferior particularment forta, com també la presència de lloses que podrien ser d'un megàlit. A l'entorn s'hi van trobar dues destrals polides, ganivets de sílex i petxines perforades.

  Va ser localitzat de forma fortuïta a mitjans del segle XX i va ser visitat per Felip Vall Verdaguer de Tona. L'any 1996 s'hi va fer una intervenció arqueològica en motiu de la conducció i subministrament de gas natural, amb Josep Pujades com a director, sense que se'n coneguin els resultats. El material està localitzat al Museu de Tona.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Balenyà (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  VALL VERDAGUER, F. (1958)."Un yacimento arqueológico en Tona". Ausa. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs.