Jaciment de Can Girona

En un coll situat al sud-oest de Can Girona

V aC-II
    Les estructures del jaciment requereixen una important i urgent actuació de restauració.
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991,DOGC 1473)
    Sara Simon Vilardaga

El jaciment se situa en un coll al sud-oest de la masia de Can Girona i al nord del turó de Miralpeix (on hi ha les restes del castell de Miralpeix). Per accedir-hi podem agafar la pista sense asfaltar que surt davant de Can Girona i vers ponent; al cap de pocs metres trobem un corriol -actualment desbrossat i en bon estat- que ens porta al jaciment. Passat el primer turonet trobem un coll amb un espai més lliure de vegetació; en aquest punt es recolliren superficialment fragments de ceràmica de vernís negre, ceràmica sigil·lada, ceràmica comuna i alguna destral de pedra polida. Actualment encara són visibles molts fragments de ceràmica (romana comuna, àmfora itàlica, sigil·lada clara A i ímbrex) enmig del pedregam que cobreix el sòl. No s'ha localitzat cap estructura. El corriol continua fins a les restes del castell de Miralpeix situades a molt poca distància. A la Carta Arqueològica realitzada el 1984 es citava l'existència d'un molí rotatori encastat en el marge d'unes vinyes situades sota el jaciment, peça que no hem pogut localitzar ni nosaltres ni els autors de la revisió de la Carta Arqueològica del 2002.

En l'indret no s'ha localitzat cap tipus d'estructura. Cal tenir present la proximitat de les restes del castell de Miralpeix, ja que s'ubiquen a molts pocs metres.

No s'ha realitzat cap intervenció arqueològica. El material recollit en superfície està dipositat a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

MIRET,M. (1983), Cronologia i anàlisi del poblament ibèric a la zona oriental de la comarca del Garraf. Barcelona: Tesina de llicenciatura Facultat de Geografia i Història.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 04/385 de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002.