Inscripcions lapidàries de Santa Cecília
Marganell

Abadia de Montserrat

X
    Abadia de Montserrat 08199 Montserrat
    M.Lloret - KuanUm

Al cenobi de Santa Cecília s'hi van trobar dues inscripcions lapidàries, gravades en bloc d'arenisca. La primera, que mesura 50 x 25 x 15 cm., es troba força deteriorada, per la qual cosa el text està incomplet. Diu així: ]RE SCA MARIA VIRGINI[ S & MARQUIO CV UXO[ ET GEORGII EPISCO CODA La segona, que mesura 53 x 28 x 16 cm., correspon al fragment d'una làpida, i està inscrita amb el mateix text a les dues cares. Diu així: ]RE SCA MA[ S COMES ET MARQUIO C[ S ET GEORGII EPI EUSONEN[ AD CESARIUS ABBA SIVL C MONACI[ REDVS ET SIC INTOIRI XI K MR SB E DC[ O FILIO KARVLONI GELEMIR[

No ens ha estat permès d'accedir-hi.

La segona i única làpida que Mundó ha pogut transcriure recorda l'erecció canònica de Santa Cecília pel que era el bisbe de Vic, Jordi, que visqué en temps de Sunyer i Riquilda, quan Cesari n'era abat. La cerimònia fou l'any 946, mentre la inscripció podria datar d'entre el 947 i el 981, any en què morí Jordi de Vic i l'abat Cesari, respectivament. La segona cara on es repeteix la inscripció s'explica com una correcció, ja que una queda interrompuda en fer referència al bisbe, posant que ja era difunt. Com que la intenció era recordar l'efemèride, es va rectificar a l'altra cara com si fos present.

SITGES I MOLINS, X. (1977) Les esglésies Pre-Romàniques de Bages, Berguedà i Cardener. Caixa d'Estalvis de Manresa: Manresa.