Imatge del dimoni dels Oms
Sant Jaume de Frontanyà

Santuari de Santa Maria dels Oms
    Accés a partir del camí de les Lloberes, a 100 metres del trencant de la carretera BV-4656

s. XIX
    Desconegut
    Bo
    S'ha perdut el rastre de la imatge original de fusta, la que va ser substituïda per l'actual figura de guix.
    Cultural
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Lluïsa Vilalta Pérez

La imatge actual es troba sobre un pilar policromat a l'interior del Santuari de Santa Maria dels Oms. Es tracta d'una escultura de guix policromada amb la imatge de Sant Miquel a la part superior abatent amb una espasa a una figura de dimoni, que està a terra. La figura de sant miquel vesteix amb tons terrosos i verdosos, amb una armadura platejada i una creu daurada al pit. Porta casc, aureòla i dues ales obertes. A la mà dreta sosté una gran espasa platejada, amb la ma dreta aguanta una cadena amb la que té lligat al dimoni i amb el peu esquerre li trepitja l'espatlla esquerre.

Es diu que la imatge original era una talla de fusta, amb la figura del dimoni de dimensions molt superiors a l'actual.

Diu el saber popular que a principi del s. XX al Santuari dels Oms hi vivia un ermità anomenat Salvador Padullés que passava una capelleta de la Mare de Déu dels Oms penjada al coll, tot demanant almoina per les contrades i compartia pràctiques curanderes i oracionistes (VINYOLES 1984). Popularment se'l coneixia com "el dimoni dels Oms" pel seu aspecte físic i mal caràcter. Era l'autor de "Le livre du sort", un llibre de receptes-oracions editat en francès i traduït per Pere Vinyoles al català, on llista remeis per guarir diferents condicions (angines, mal de melsa, taques als ulls, mal de ventre, de dents...).

Abans de la Guerra Civil Espanyola hi ha documentada una imatge de Sant Miquel amb un dimoni de grans proporcions. Era una talla de fusta policromada de la que s'ha perdut el rastre. Aquesta ha donat peu a l'anècdota en la que un veï agafà la figura tot dient: "Apa Miquel! Tu per alt i jo per baix, ja veurem qui pot més!". Sembla que la figura va ser penjada en una viga i cremada durant la guerra, tot i que una teoria popular explica que un membre del comitè de milícies antifeixistes va apartar-la de la foguera amb l'argument que "aquest és dels nostres". Es diu que podria haver estat venut a un museu de Nova York.

La imatge actual, de guix, va ser comissionada per un veí de Borredà ja passada la guerra.

VINYOLES I VIVET, P. (1984) Perfils Humans (narracions), Impremta Planàs, Sant Hipòlit de Voltregà.