Imatge de Santa Maria de Castellet
Sant Vicenç de Castellet

XII
    Es troba en mal estat
    Bisbat de Vic. Palau Episcopal. Carrer Santa Maria, 1. 08500 VIC
    María del Agua Cortés Elía

Imatge de la Mare de Déu entronitzada, de tipus sedent, en posició frontal amb el fill assegut sobre el genoll esquerre. Ambdós personatges van coronats i vestits amb túniques. La Mare de Déu té les mans esteses en actitud d'ofrena. El nen té la mà dreta donant la benedicció i amb l'esquerra sosté un llibre obert. Medeix aproximadament uns 60 cm d'alçada i respon a la tradició de les Marededéu trobades. La imatge està força deteriorada i no conserva restes de la policromia original.

Les diverses restauracions i vernissos que s'han posat a sobre dificulten la visió de la talla. Al nen li manca el peu dret i part de l'esquerre.

Segons la tradició, la imatge va ser trobada a la cisterna del santuari, probablement amagada pel senyor en època de la invasió sarraïna, entrant a formar part de la tradició de Maresdedéu trobades. Presidia originàriament el santuari del castell de Castellet, tot i que va ser traslladada al mas Les vives en diferents ocasions per ser custodiada. En època de la invasió napoleònica el 1809, abans que l'exèrcit francès entrés a la comarca, el rector custodi va aconsellar a l'ermità de Castellet que anés a treballar a la masia Les Vives i amagués allà la imatge de la Mare de Déu romànica, a més de les vestidures i tot el que trobés de valor. Posteriorment, en començar la Guerra Civil (1936-39) es va tornar a portar a Les Vives, on s'ha mantingut fins a l'actualitat. L'any 1942 es va posar una imatge provisional feta de forma senzilla i adaptació de la de Montserrat. L'any 1950 s'hi entronitzà una altra imatge imitació de la original romànica obra de l'escultor Josep M. Camps i Arnau. La imatge romànica sembla un exemplar datable al segle XII i es relaciona amb d'altres similars, com la de Montserrat, la Verge del Tura d'Olot, o la de Cornellà de Conflent.

ROSSELL, R (1984). Santa Maria de Castellet. A "Catalunya Romànica", vol. XI, El Bages, pp. 488. Barcelona. SARRET I ARBÓS, J. (1900). Breu relació al Santuari i imatge de Nostra Senyora de Castellet. Manresa. PLADEVALL, A. (1977). Capelles i santuaris del Bisbat de Vic. La Mare de Déu de Castellet de Bages. A "Full diocesà" nº 3459, Vic, 31 de juliol. CANAL, P., VILA, M. (1986). Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat als nostres dies. Llibreria Sobreroca, Manresa, 3ª ed. AA.VV. (1985). Catalunya Romànica. El Bages. Fundació Enciclopèdia Catalana.