Imatge de Sant Valentí Sant Salvador de Guardiola

Bages
Església parroquial de Sant Salvador de Guardiola (Plaça de l'Església, s/n).
375

Coordenades:

41.67295
1.76479
397180
4614202
08098-154
Patrimoni moble
Objecte
Modern
Barroc
XVII
Bo
Legal i física
POUM: catàleg de béns a protegir (P1: església de St. Salvador de G.)
Restringit
Religiós
Privada accessible
Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, núm. 1; 08500 - Vic.
Jordi Piñero Subirana

Escultura de fusta daurada i policromada, i abillada amb vestimentes de roba, que representa sant Valentí. Actualment està situada a la tercera capella lateral del costat de l'epístola, però originàriament formava part (juntament amb la imatge de sant Marc, també conservada) de l'antic retaule barroc que presidia l'altar abans de la Guerra Civil. Sobre un pedestal amb dues motllures s'aixeca la figura del sant, que sosté el bàcul de bisbe amb la mà dreta i un llibre obert amb l'esquerra. Porta la mitra al cap i va abillat amb la vestimenta pròpia d'un bisbe. El pedestal de fusta motllurat i daurat distingeix aquesta imatge, juntament amb la de sant Marc, de la resta d'imatges que es conserven a l'església i que són anteriors a la Guerra Civil, però probablement ja del segle XIX. En canvi, la tipologia d'aquest pedestal de fusta s'emmotlla a les característiques d'un retaule barroc de principis del segle XVII. Sant Valentí és el tercer patró de l'església parroquial de Sant Salvador de Guardiola, mentre que sant Marc és el segon.

L'església de Sant Salvador de Guardiola, construïda a mitjan segle XVII i consagrada l'any 1640, tenia un retaule barroc d'autor desconegut del qual se'n coneix una fotografia parcial feta abans de la seva destrucció el 1936 (CAPDEVILA, 1996). Per la seva tipologia (especialment pel tipus de columna en forma de balustrada) es pot datar a mitjan segle XVII. D'aquest retaule només se n'han conservat les imatges de sant Marc i sant Valentí.

[CAPDEVILA PLANS, Jaume] (1996). "La campana del segle XVII" i "Retaule barroc del segle XVII". Quaderns de la Guíxola, núm.3 (abril de 1996), Cercle Cultural la Guíxola, Sant Salvador de Guardiola.