Imatge de Sant Marc
Sant Salvador de Guardiola

  Bages
  Església parroquial de Sant Salvador de Guardiola (Plaça de l'Església, s/n).
  375

  Coordenades:

  41.67295
  1.76479
  397180
  4614202
  Número de fitxa
  08098-153
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Modern
  Barroc
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  POUM: catàleg de béns a protegir (P1: església de St. Salvador de G.)
  Accés
  Restringit
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, núm. 1; 08500 - Vic.
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Escultura de fusta daurada i policromada que representa sant Marc. Actualment està situada a la tercera capella lateral del costat de l'epístola, però originàriament formava part (juntament amb la imatge de sant Valentí, també conservada) de l'antic retaule barroc que presidia l'altar abans de la Guerra Civil. Sobre un pedestal amb dues motllures s'aixeca la figura del sant, que sosté una ploma a la mà dreta i l'evangeli a l'esquerra. Als seus peus hi trobem la figura del lleó que simbolitza aquest evangelista. El pedestal de fusta motllurat i daurat distingeix aquesta imatge, juntament amb la de sant Valentí, de la resta d'imatges que es conserven a l'església i que són anteriors a la Guerra Civil, però probablement ja del segle XIX. En canvi, la tipologia d'aquest pedestal de fusta s'emmotlla a les característiques d'un retaule barroc de principis del segle XVII. Sant Marc és el segon patró de l'església parroquial de Sant Salvador de Guardiola, mentre que sant Valentí és el tercer.

  L'església de Sant Salvador de Guardiola, construïda a mitjan segle XVII i consagrada l'any 1640, tenia un retaule barroc d'autor desconegut del qual se'n coneix una fotografia parcial feta abans de la seva destrucció el 1936 (CAPDEVILA, 1996). Per la seva tipologia (especialment pel tipus de columna en forma de balustrada) es pot datar a mitjan segle XVII. D'aquest retaule només se n'han conservat les imatges de sant Marc i sant Valentí.

  [CAPDEVILA PLANS, Jaume] (1996). "La campana del segle XVII" i "Retaule barroc del segle XVII". Quaderns de la Guíxola, núm.3 (abril de 1996), Cercle Cultural la Guíxola, Sant Salvador de Guardiola.